Spiritual and intellectual pain in Virginia Woolf's To The Lighthouse
Virginia Woolf?un To The Lighthouse (Deniz Feneri) adlı romanında ruhsal ve zihinsel acı
  1. Tez No: 263747
  2. Yazar: ZEHRA ALIŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETURE MEMMEDOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Acı, Ruhsal, Zihinsel, Yabancılaşma, Modernizm, Kötümserlik, Pain, Spiritual, Intellectual, Alienation, Modernism, Pessimism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Takdim edilen bu çalışma, Deniz Feneri romanı üzerine pek çok eleştirel makale, değerlendirme ve internet kaynağı toplandıktan sonra hazırlanmıştır.Bu çalışma, Virginia Woolf'un modernist başyapıtı Deniz Feneri'ndeki ruhsal ve zihinsel acı temasını eleştirel olarak incelemektedir. Acı, modernizmdeki çok önemli konulardan biridir. Bu şaşırtıcı değildir; çünkü hayal kırıklığı, hüsran, yabancılaşma modernizmdeki konusal özellikler arasındadır. Roman, Virginia Woolf'un en otobiyografik romanı olduğundan, yazarın hayatına atıfta bulunmak kaçınılmazdı. Yazarın hayatı ve karakterleri arasında pek çok benzerlik bulunmaktadır.Bu romanda, Viktorya Dönemi'ne ait değerlere karşı olan tutumdaki değişikliğin, farklı değerlerin, farklı gerçeklik anlayışının ve zaman akışının oldukça alışılmamış işlenişinin arayışına nasıl sebep olduğunu göstermeye çalıştım. Önceki gelenekleri sorgulayarak, Tanrı'yı inkar etmek rahat ve teselliden ziyade, duygusal ve zihinsel acıya sebep olmaktadır. Modernizm, modernist yazarlar tarafından sorulan soruları tam olarak cevaplamaya yetmemektedir.Tezde, otobiyografik, arketip, feminist ve bir ölçüde psikanalitik yaklaşımlar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study has been prepared after having collected a plenty of critical articles, reviews and internet sources on the novel To the Lighthouse.This study critically examines the theme of spiritual and intellectual pain in Virginia Woolf?s modernist masterpiece To the Lighthouse. Pain is one of the very important themes in modernism, which is not surprising because disillusionment, frustration, alienation are among thematic characteristics of modernism. The novel being Woolf?s most autobiographical one, it is inevitable that her own life be referred to. There are a number of similarities between the author?s life and that of her characters.I tried to show how the change of attitude towards Victorian values brought search for different values, different sense of reality, and quite unusual treatment of time passage in the novel. Questioning the previous tradition, denying God did not bring comfort and consolation, rather, it brought pain, emotional and intellectual. Modernism is not able to answer the questions posed by modernist writers unambiguously.In the thesis, archetypal, autobiographical, feminist and, to some extent, psychoanalytical approaches have been used.