Bir siyasal katılma aracı olarak memur sendikaları: Isparta örnek olayı
Civil servant unions as a way of political participation: Isparta case
- Tez No: 263749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu görevlileri, Siyasal katılma, Sendikacılık, Memur Sendikacılığı, Civil servants, Political participation, unionism, Civil servant unionism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Çalışmanın ilk bölümü, araştırma konusu ile yakından ilgili olan kamu görevlileri, memur, sendika ve konfederasyon gibi kavramların, kanunlardaki tanımlarından yararlanılarak açıklanmasına ayrılmıştır. Ayrıca sendikacılık olgusu, tarihsel akışıyla birlikte ele alınarak, sendikacılığa çeşitli doktrinlerle birlikte açıklık getirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Osmanlı İmparatorluğun son yıllarından başlayarak günümüze kadar uzanan süreçte, sendikacılığın tarihsel gelişimi, dünü bugünü ve ülke deneyimleri, memurların çalışma hayatı içindeki konumu ile toplumsal konumu, uluslararası mevzuat çerçevesinde sahip oldukları örgütlenme hakları ile birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, araştırmanın konusuyla yakından ilgili olan siyaset ve siyasal katılma kavramları ele alınmış ve siyasal katılma davranışının içeriği, yapısı, boyutları açıklanmıştır. Bireylerin genel örgütsel faaliyetlerinin siyasal davranışlarla ilişkisine açıklık getirmek amacıyla, siyasal katılma, siyasal yönelişlerle birlikte incelenmiştir. Kişinin bireysel hayatı bakımından siyasal anlam taşıyan tavır ve davranışlar çözümleyici siyasal yönelişlerle birlikte incelenmiştir. Dördüncü bölümde araştırmanın bulguları analiz edilip yorumlanmıştır. Sonuç bölümünde araştırmanın bulguları değerlendirilmiş, kamu görevlileri açısından ülkemizde çokça tartışılan sendika siyaset ilişkisine yönelik değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Making use of the definitions specified by law, the first part of the study was devoted to explanations of such concepts as public officials, civil servants, unions and confederations which are closely related to this study. Besides, the first part of the study clarified the concept of unionism in view of various doctrines by handling the historical process of the unionism phenomenon. In the second part of the study, within the scope of civil servants? right to associate under international legislation, historical development of unionism, its past and present as well as unionism experiences in our country were examined for the period between the last years of Ottoman Empire and today. In the third part of the study, politics and the concept of political participation closely related to the study were discussed and the contents, structure and dimensions of political participant attitude were explained in detail. In order to make it clear that there is a connection between organizational activities and the political behaviour of the individuals, political participation, along with political orientations, was studied. Attitudes and behaviours carrying political meaning in terms of the individual life of a person were discussed with analytical political orientations. In the fourth part of the study, the findings of the study were interpreted making an analysis. In the conclusion section, the findings of the research were evaluated and assessments were made about the highly disputed unions-politic relations from the point of civil servants.