Yükseköğretimde stratejik planlama: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği
Strategic planning in higher education: Süleyman Demirel University case
- Tez No: 263754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT OKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Yükseköğretim. Süleyman Demirel Üniversitesi, Strategic planning, Higher education. Süleyman Demirel University
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışması stratejik planlama ve Süleyman Demirel Üniversitesi stratejik planlama çalışmaları hakkında bilgi vermeye çalışmıştır.Yüksek öğretimde stratejik planlamanın yönetsel bir araç olarak kullanılmasının temel amacı, kuruluşlarda etkenliğin ve etkililiğin sağlanmasıdır. Kamu yönetimi ve kamu mali yönetimi reformları çerçevesinde bu amaçlara hesap verebilirlik, saydamlık, kaynakların öncelikler doğrultusunda dağıtımı, katılımcılık, kalite ve yurttaş odaklılık gibi diğer bazı amaçlar da eklenmiştir.Tezin birinci bölümde stratejik planlama genel hatlarıyla anlatıldı. Stratejik planlama süreci ve stratejik planlamada analiz anlatıldıİkinci bölümde stratejik planlamanın tarihsel gelişimi ve Türkiye'de stratejik planlamanın gelişimi 1990 öncesi ve sonrası kamu yönetimi reformları ile anlatıldı.Son olarak ise Türk yükseköğretimindeki yeni yönelimler ve Süleyman Demirel Üniversitesi stratejik planlama süreci incelendi.Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının raporları ve konuda uzman yazarların yayınlarından yararlanılan çalışmada son olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Stratejik Planı incelendi.
Özet (Çeviri)
This thesis tried to give information about stratgeic planning and strategic planning process of Süleyman Demirel University.Main goals of using strategic planning as a management tool in higher educations are to ensure efficiency and effectiveness. In the context of public management and public financial management reforms, other goals such as ensuring accountability and transparency, allocation of resources in line with priorities, increasing participation and guaranteeing quality and citizen focused approach are added.In first chapter strategic planning was told generally. Stratgic planning process and analyzing in strategic planning was told.In second chapter the historical development of strategic planning and its development in Turkey was told with the public management reforms before and after 1990.In last chapter new trends in Turkish higher education and Suleyman Demirel University?s strategic planning process was examined.During the study Nongovernmental organisations?s and public institutions?s reports and books about the topic was used also Suleyman Demirel University?s strategic plan was used.