Toplam kalite yönetimi ve kalite maliyet hesaplaması: Araştırma Uygulama Hastanesi örneği
Total quality management and quality cost: an application in Arastirma Uygulama Hospital
  1. Tez No: 263785
  2. Yazar: AYNUR TORAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Maliyetleri, Quality, Total Quality Management, Quality Costs
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde kalite kavramı oldukça önemli bir yere sahiptir. Kalite konusunun bu kadar önemli olmasının nedenleri, üretilen mal ve hizmetlerdeki çeşitlilik, ticari sınırların yok olması, teknolojik ilerlemeler ve bu gelişimlerin beraberinde getirdiği yeni rekabet koşullarıdır. Kalite anlayışı üretim sektöründen sonra sağlık sektöründe de en önemli bir yere sahiptir. Sağlık sektörü bileşenlerinden biri olan hastanelerde de toplumun sağlık bakım ihtiyaçlarının kaliteli bir biçimde karşılanması ve doğru yönetim kararlarının verilmesi için kalite anlayışı devreye girmiştir.Çalışmanın amacı, kalite maliyetlerinin işletmeler için önemine değinmek ve kalite maliyetleri çeşitlerini kendi içlerinde sınıflandırarak özellikle sağlıkla ilgili işletmelerde verimliliği ne şekilde etkilediğini incelemektir.Çalışma üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde kalite, kalitenin kavramları ve toplam kalite yönetimi konuları ayrıntılı olarak anlatılmıştır.İkinci bölümünde, maliyet kavramı ve kalite maliyet ilişkisi ile birlikte kalite maliyetleri konusu üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümünde ise, sağlık işletmeciliğinde kalite maliyetinin hesaplaması yapılarak hastanelerde kalite maliyet konusunun önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quality concept has a highly important role in today. The reasons of importance of quality are; diversity in products and services that are produced, disappearance of trade borders, technological improvements and new competition conditions by means of these advances. Quality concept has an important role in health industry as well in production industry. In the hospitals that one of the components of health industry, quality understanding gain an importance because of the need of satisfy the health care needs finely and take the proper management decisions.The aim of the study; to express the importance of quality costs for companies and to classify the quality cost?s diversities, especially to examine how effect the productivity in companies related to health.This study consists of three sections. In the first section; quality, quality concepts and total quality management?s subjects have been explained.In the second section; cost concept, the relationships between cost and quality and quality costs have been examined.In the third chapter the measurement of cost qualities in health business sector has been conducted and then the importance of quality costs has been emphasized.