Alternetif bir finansman tekniği olarak finansal kiralama(leasing) ve Erzurum ilinde bir uygulama
Financial leasing as an alternative financial techniques and an application in Erzurum
  1. Tez No: 263786
  2. Yazar: ALİ ÇOŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. O. BERNA İPEKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, uluslararası finansal kiralama kuruluşları, finansal kiralama türleri, fayda ve sakıncaları, Leasing, international leasing organizations, types of leasing, advantages and disadvantages
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
?Leasing? diğer adıyla ?Finansal Kiralama? günümüzdeki anlamda 1950'li yıllarda ABD devletlerinde kullanılmaya başlanmış olup diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere de yayılmıştır. Türkiye'de ise 1985 yılında yürürlüğe giren Finansal Kiralama Kanunu ile kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede küçük ve orta ölçekli işletmelerin yatırımlarını gerçekleştirirken ihtiyaç duydukları ve satın almakta güçlük çektikleri yüksek değerli makine vb. ekipmanları kiralama yoluyla satın alma imkânı sağlanmıştır.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde finansal kiralama kavramı üzerinde durulmuş, ikinci bölümde finansal kiralamanın dünya ve Türkiye uygulamasına değinilmiş ve üçüncü bölümde ise finansal kiralama üzerine Erzurum ilinde bir anket çalışması yapılmıştır.Yapmış olduğumuz bu çalışmada amacımız yeni finansman tekniklerinden biri olan leasing kavramı hakkında detaylı bilgi vermek ve Erzurum ilinde bu yöntemin bilinirliği ve kullanılırlığı hakkında bilgi sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Financial Leasing is fist applied in 1950?s in USA and spread to the other developed and developing countries. Its application started in 1985 with Law of Financial Leasing in Turkey. Thanks to the law, small and medium sized enterprises can lease expensive machine and other equipments that that required lots of capital.There are three parts in the study. In the fist part, information is given about financial leasing. In the second part, application of financial leasing is held in the world and in Turkey. In the third part of the study a questionnaire is applied to the firms operating in Erzurum and results are evaluated.In this study, it is aimed to give information about financial leasing as a financial technique and get information about its application level in Erzurum.