Nedim Divanı'ndaki şarkıların estetik ögeler açısından incelenmesi
A research upon ?lyrics? (sharki) within Divan of Nedim in terms of aesthetical factors
- Tez No: 263811
- Danışmanlar: PROF. DR. H. AHMET KIRKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nedim, şarkı, estetik, Nedim, lyrics, aesthetic
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Sanatçı duygu ve düşüncelerini dile getirirken estetik bir değer olan güzelliği, eserine ruh yaparak, somutlaştırmaya çalışır. Sanatçının güzel olanı somutlaştırmasıyla ortaya çıkan yapıya estetik nesne denir. Ortaya çıkan bu yapıdan haz duymak isteyen alımlayıcı yani estetik özne, sanat eserine yaklaşırken anlamlandırma sürecinde esere değerler yükler. Estetik öznenin sanat eserine yüklediği değer estetik değerdir. Estetik nesne ve estetik özne arasındaki ilişkiler neticesinde estetik öznenin estetik nesne hakkındaki nihai görüşü ise estetik yargıdır.Bu çalışmada güzelliğin somutlaşması / nesnelleşmesi sürecine dâhil olan her bir öge hem klasik hem de modern tahlil metotlarına başvurularak incelenmiş ve olabildiğince farklı bir estetik çözümleme modeli ortaya konulmuştur. Her biri birer estetik nesne olan Nedim'in şarkıları, onları meydana getiren estetik ögeler açısından incelenmiş olup, güzelliğin bu şarkılarda estetikleşerek somut bir varlık olarak görünmesinde hangi vasıtaların görev aldığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Artist, when putting his feelings and thoughts into words, tries to concretize his work by adopting beauty to it as an aesthetic value. The structure existing from this concretization process is called ?aesthetic object?. The one who will want to take pleasure from this structure will be the ?receptor? and he is called ?aesthetic subject?. When approaching the art work, aesthetic subject ascribes values on it during the interpretation process. This value ascribed to work by aesthetic subject is called ?aesthetic value?. As a result of all these relations between aesthetic object and aesthetic subject, ultimate standpoint of aesthetic subject about aesthetic object is defined as ?aesthetic predication?.In this study, every component included to concretization / objectivation process of beauty has been researched by applying both classical and modern analysing methods and a particular aesthetic analysis model has been put forth. Nedim?s songs every one of which stands alone as an aesthetic object , have been researched from the aspects of aesthetic components composing them and which instruments have been charged in the appearance of beauty as a concrete existence in these songs have been tried to be manifested.