İşletmelerde fiziksel çalışma koşullarının iş doyumu üzerine etkisi
Effects of physical working conditions on job satisfaction at companies
  1. Tez No: 263819
  2. Yazar: FATİH AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği Algısı, İş Doyumu, Perception of Work Safety, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İş doyumu denince, işten elde edilen maddi çıkarlar ile çalışanın beraberce çalışmasından zevk aldığı iş arkadaşları ve ürün meydana getirmenin sağladığı bir mutluluk akla gelmektedir. İşletmelerde fiziksel çalışma koşulları, işyerlerini işin yürütümü nedeniyle oluşan tehlikelerden uzaklaştırmak ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan arındırarak, daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan sistemli çalışmalar şeklinde tanımlanan iş güvenliği açısından ele alınmıştır. Bu araştırma fiziksel çalışma koşullarının güç olduğu enerji alanında çalışan bireylerin iş doyumu düzeyleri ile iş güvenliği algı düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek için yapılmıştır. Ayrıca kontrol değişkenleri olarak belirlenen iş kazası geçirme durumu, yaş, çalışma süresi, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, kademe ve cinsiyet gibi çalışanların demografik özelliklerinin iş güvenliği ve iş doyumu üzerindeki etkilerinin ölçülmesi de çalışma amacı kapsamındadır. Adıyaman ilinde Türkiye Petrolleri A.O. Adıyaman Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan 500 enerji sektörü çalışanına anket uygulanmıştır. Anket yöntemiyle sağlanan veriler, SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre iş güvenliği algı düzeyleri ve iş doyumu düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna göre iş doyumu düzeyi arttıkça iş güvenliği algı düzeyinin de arttığı, iş güvenliği algılama düzeyinin arttıkça iş doyumunun da arttığı gözlenmiştir. İş doyumu ve iş güvenliği algı düzeyinin gelir düzeyi, eğitim seviyesi, yaş ve çalışma süresi açısından farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
We can describe job satisfaction as making materials benefits from the work and enjoying producing a product with workmates which makes you happy. We consider physical working conditions at companies as work safety which means systematically working to prevent the workplaces and the workers from healthy problems and the dangers which works being performed This research was studied to find any relationship between job Satisfaction levels and perception of work safety levels at energy sectors where working conditions are very hard. İn addition, understanding the effect of characteristic features as designating controlling variable (having a work accident, sex, age, level of education, level of revenue, working duration and profession) on job satisfaction and work safety is aiming in this dissertation. Questionary of the study put into practice on 500 test subject on energy sector worker people of Turkish Petroleum Company?s Adıyaman District Management in Adıyaman city of Turkey. Data from the questionary is analyzed in SPSS which is a statistic program. As findings from the datums are proved that there is a pozitif relationship between job Satisfaction levels and perception of work safety levels. According to this findings, when job Satisfaction level increase, perception of work safety level increase and when perception of work safety level increase, job Satisfaction level increase too. İn addition, job satisfaction level and perception of work safety level differentiate with regard to that characteristic features as designating controlling variable (revenue level, education level, working duration and age.