Bir yatırım aracı olarak altın ve İstanbul Altın Borsasının finans sektörü bağlamında irdelenmesi
The research of gold and İstanbul Gold Stock market as an investment vehicle in the means of financial sector
  1. Tez No: 263818
  2. Yazar: FETHİYE TİLBE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. O. BERNA İPEKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altın, Altına Dayalı Yatırım Araçları, İstanbul Altın Borsası, Finans Sektörü, Gold, Gold-based Investment Vehicles, Istanbul Gold Stock Market, Financial Sector
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı altın yatırımlarının ve İstanbul Altın Borsası'nın finans sektöründeki önemini vurgulamaktır. Tez kapsamında Türk altın sektörü reform sürecinin dört unsurundan ikisi olan altın bankacılığı ve altına dayalı yatırım araçları ile İstanbul Altın Borsası, finans sektörü bağlamında ayrıntılı bir şekilde irdelenmiştir. Çalışma 4 bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde altının özellikleri ve tarihsel süreci anlatıldıktan sonra dünyada altın arz ve talebi incelenmiştir. Bu amaçla dünya altın arz ve talebini oluşturan kaynaklar ile bu kaynakların toplam arz ve talep içindeki payları ele alınmış ve yıllar itibariyle gelişimine de değinilmiştir. Ayrıca altın fiyatlarının oluşumu ve gelişimi de detaylı bir şekilde anlatılmıştır.İkinci bölümde dünyada altına dayalı yatırım araçları incelendikten sonra bunların işlem gördüğü dünya piyasaları tezgahüstü piyasalar, vadeli işlem piyasaları ve organize spot piyasalar olmak üzere üç farklı ayrımda incelenmiştir. Söz konusu sınıflandırma kapsamında kendi alanlarında dünyanın önde gelen altın borsaları ve bünyesinde işlem gören ürünler anlatılmıştır.Üçüncü bölümde dünya altın arz ve talebini oluşturan faktörler Türkiye bağlamında ele alınmıştır. Aynı zamanda ülkemizdeki altın arzının en önemli boyutunu oluşturan altın ithalatı ve altın talebinin en önemli kaynaklarından biri olan kuyumculuk sektörü ile yeniden yapılanma sürecine bağlı olarak kurulan İAB anlatılmıştır.Dördüncü bölümde ise Türkiye'de altına dayalı yatırım araçları anlatılıp, özellikle altına dayalı finansal araçların gelişimine vurgu yapıldıktan sonra, halkın elinde olduğu varsayılan 5 bin ton altının ekonomiye kazandırılması adına geliştirilmeye çalışılan altın bankacılığı uygulamalarına yer verilmiştir. 2008-2009 küresel krizinde altının Türkiye'deki durumu değerlendirilmiş, son olarak da İstanbul Altın Borsasının Finans sektöründeki önemi ve geleceğe dönük stratejileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the importance of the gold investments and Istanbul Gold Stock Market. In the thesis Istanbul Gold Stock Market has been researched in a detailed way in the means of financial sector with gold banking and gold-based investment vehicles which are the two of four elements in Turkish gold sector reform process. The study consists of four parts.In the first part the supply and demand of gold around the world has been examined after explaining the features and historical process of gold. To this end the sources of world supply and demand and the share of these sources in total supply and demand have been handled and referred its development as per years. Furthermore the formation and the development of gold prices have been explained in a detailed way.In the second part after examining the gold-based investment vehicles around the world, the world market of these have been examined in three different classifications as over-the-counter markets, derivative markets and organized spot markets. Under these categories the pioneering gold stock markets around the world and the products in these stock markets have been expressed.In the third part the factors determining the world gold supply and demand have been handled in the means of Turkey. At the same time, the gold import which is the most important dimension of supply and the jeweler sector which is one of the most important sources of demand in our country and also Istanbul gold stock market founded depending restructuring have also been discussed.And in the fourth part the gold-based investment vehicles have been expressed and especially the development of gold-based financial vehicles has been emphasized. The gold banking practices which are being tried to develop in order to bring the 5 thousand tons of gold considered owned by the public into economy have been presented. The situation of the gold in Turkey during 2008 ? 2009 world economical crises has been evaluated and finally the importance and future strategies of Istanbul Gold Stock Market in financial sector have been discussed.