Une approche semiotiqu des « Les Lettres de Mon Moulin » d'Alphonse Daudet
Alphonse Daudet?nin değirmenimden mektuplar eserine işaret bilimsel bakış
- Tez No: 263823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anlatı unsuru, hikâyeleştirme unsuru, işaret bilim, The narration component, the narrative component, semiotic
- Yıl: 2010
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Alphonse DAUDET'nin Değirmenimden Mektuplar adlı eserini işaret bilimi bakışıyla incelemektedir. Çalışmanın temel amacı eserde söylenmiş olanların nasıl söylendiğini ortaya koymak ve eseri anlamlı kılan unsurların oluşturduğu iç düzeni daha iyi kavramaktır. Çalışmada, bu eseri göstergesel olarak okumanın onu formülleştirmek olduğu sanılmamalıdır. Amaç, formüllere ulaşmak değil, aksine formüller yardımıyla metni kavramaktır.Alphonse DAUDET 29 Eylül 1969 yılında Değirmenimden Mektuplar adlı kitabıyla adını tüm dünyaya duyurmuştur. Eser Provence yöresini sade bir dille canlandıran eğlendirici masallar derlemesidir. Eserde 24 hikâye bulunmaktadır. Çalışma bu 24 hikâyeden altı tanesini kapsamaktadır.İşaret bilimine dayalı analiz temel olarak iki seviyede gerçekleşir. Birincisi Yüzeysel Seviye ve ikincisi derin seviye. Yüzeysel seviyeye yüzey yapıları denir. Yüzeysel yapıda iki unsur bulunur; ilki anlatı unsuru, diğeri hikâyeleştirme unsuru. Çalışma işte bu iki bölümle gerçekleşmektedir; anlatı unsuru ve hikâyeleştirme unsuru. Anlatı unsuru bir metinde figürlerin zincirlenişinden ve bunların yarattığı anlam etkisinden oluşur. Hikâyeleştirme unsuru hikâyeyi yaratan hallerin, olayların dizilişi ve zincirlenişinden oluşur.
Özet (Çeviri)
This study analyses Alphonse DAUDET?s Letters from my mill in terms of semiotic. The main purpose of the study is to display how the words were told before and grab the interior arrangement very well which makes the work meaningful that the components composed. It must not be thought that reading this work semiotic means that is formulating it. The aim is not to reach the formulas, on the contrary, to grab the work with the help of the formulas.Alphonse Daudet has announced his name to the world in 29th of September, 1969, with his book, Letters from my mill. The work is a compilation of amusing fables which animates the Provence district with a simple language. There are 24 stories in the work. The study encloses 6 of the stories among 24.The semiotic analysis becomes confirmed basically in two levels. The first is superficial level, and the second is profound level. The superficial level is called surface structures. There are two components in superficial structure; the first is narrative component and the second is narration component. The study is just realized with these two sections; narrative component and narration component. The narrative component comes into existence with the chaining of the figures in a text and the meaning effect that has been created by them. The narration component comes into existence with the aspects that creates the fables, the arrangement of the events and chaining of them.