İlköğretim 5. sınıf öğrencilerine noktalama işaretlerinin öğretiminde işbirlikli öğrenme tekniklerinden Jigsaw ı'in akademik başarıya etkisi
The effect of one of the collaborative learning techniques, Jigsaw i, to academic success in the teaching of punctuation to elementary education 5th grade students
- Tez No: 263835
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Noktalama İşaretleri, Jigsaw I Tekniği, Geleneksel Öğretmen Merkezli Öğretim, Akademik Başarı, Collaborative learning, Punctuation Marks, Jigsaw I Technique, Traditional Teacher Centered Instruction, Academic success
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmacının amacı, ilköğretim 5. sınıf öğrencilerine noktalama işaretlerinin öğretilmesinde Jigsaw I tekniğinin akademik başarıya etkisini belirlemektir. Günümüzde uygulanmakta olan 5. Sınıf Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan noktalama işaretlerinden ?nokta, virgül, soru işareti, ünlem, konuşma çizgisi, tırnak işareti, iki nokta ve kesme işareti? bu çalışmada öğretilecek konu başlıkları olarak belirlenmiştir.Araştırma, 2009-2010 eğitim-öğretim yılının I. döneminde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, Erzurum il merkezinde bulunan Özel Aziziye İlköğretim Okulu'ndaki 5. sınıf öğrencilerinden toplam 48 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grupları geleneksel öğretmen merkezli öğretimin uygulandığı kontrol grubu (N=24) ve Jigsaw I tekniğinin uygulandığı deney grubu (N=24) olarak rastgele belirlenmiştir. Çalışmada deneysel araştırma modelleri içerisinde en çok kullanılan ?ön test-son test kontrol gruplu desen? esas alınmıştır.Önceden belirlenen noktalama işaretleri konu başlıkları deney grubunda Jigsaw I yöntemine uygun biçimde heterojen olarak oluşturulmuş öğrenci gruplarının üyeleri tarafından paylaştırılmıştır. Kontrol grubunda ise konu anlatımı öğretmen merkezli geleneksel öğretim yöntemine göre yapılmıştır.Araştırmada verilerin elde edilmesi amacıyla deney ve kontrol grubuna ön test ve son test uygulanmıştır. Deneysel çalışma sonrasında deney grubundaki öğrencilerin Jigsaw I yöntemi hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi için ?Jigsaw Görüş Ölçeği? uygulanmıştır. Elde edilen veriler, Mann Whitney U ve Wilcoxon Z testleri ile birlikte aritmetik ortalama (x), standart sapma (s), frekans (f), yüzde (%) değerleri hesaplanarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır.İstatistiksel verilerin çözümlenmesi ile deney ve kontrol gruplarının ön test başarıları arasında önemli bir fark görülmemiştir. Son testte ise deney grubu ile kontrol grubu arasında başarı yönünden anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Sonuç olarak işbirlikli öğrenme tekniklerinden Jigsaw I'in öğrencilerin noktalama işaretlerine yönelik akademik başarıları üzerinde geleneksel öğretmen merkezli öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the researcher is to examine the effect of the technique Jigsaw 1 to the academic success in the teaching of punctuation to the elementary education 5th grade students. Punctuation marks ?period, comma, question mark, exclamation mark, quotation mark, dash, colon, and apostrophe? are the topics that were decided to be taught in this study.The research was conducted in the 1st semester of 2009- 2010 academic year, with forty- eight 5th grade elementary school students at Private Aziziye Elementary School. Study groups were determined as control group (N=24) which practiced traditional teacher centered instruction, and experiment group (N=24) which applied Jigsaw I technique. Pre- test post- test control group pattern, which is the most utilized pattern among other experimental models, was used in this study. In the experiment group, pre- determined topics of punctuation marks were distributed by the members of heterogenic student groups who were arranged conveniently for the Jigsaw I technique. In the control group, the instruction was given according to the traditional teacher centered teaching techniques. In gathering data, pre- and post- test was conducted to the control and experiment group. In order to find out the ideas of the experiment group students about the Jigsaw I technique, ?Jigsaw Opinion Scale? was used. The data gathered was analyzed through the calculation of Mann Whitney U and Wilcoxon Z test along with arithmetical mean (x), standard deviation (s), frequency (f), and percentage (%) values. In data analysis, SPSS package program was used.The analysis of the statistical data revealed that there is not a significant difference between the pre- test results of control and experiment group. In the last test, it was found out that there is considerable difference between control and experiment group in terms of success. In conclusion, it was found out that Jigsaw I, one of the collaborative learning techniques, is more effective than teacher centered instruction techniques for the students? academic success in the topic of punctuation marks.