İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin noktalama işaretlerini kullanma becerileri
Primary school 8th grade students skills of using punctuation
- Tez No: 227843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GIYASETTİN AYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, dil bilgisi, noktalama işaretleri, yöntem, drama, Turkish language teaching, grammar, punctuation, method, drama
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma, drama yönteminin ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin noktalama işaretlerini etkin ve doğru kullanımına ne ölçüde katkı sağladığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma evrenini Ankara ili, Etimesgut ilçesi, Nasreddin Hoca İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi 30'u deney, 30'u kontrol grubu olmak üzere 60 öğrenciden oluşmaktadır.Araştırma kapsamında öncelikle kavramsal çerçeve ve buna bağlı olarak noktalama işaretlerinin eğitim ve öğretimde kullanım farklılıkları üzerinde bir inceleme yapılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında noktalama işaretlerinin öğretim ve uygulamasında temel yaklaşımlar belirlenmiştir. Ayrıca drama yöntemi ile ilgili araştırmalar yapılmış ve drama yöntemi ile noktalama işaretleri öğretimi konusunda uygulamalar hazırlanmıştır. Araştırma sonuçlarının somutlaşması ve elde edilen bulguların değerlendirilmesi için oluşturulan gruplarda uygulama yapılmıştır. Her iki gruba da noktalama işaretleri ile ilgili ön test yapılmıştır. Deney grubuna konu drama yöntemi ile anlatılmış, kontrol grubu ise süreç içinde serbest bırakılmıştır. Daha sonra iki gruba da son test uygulanmıştır. Araştırmanın modeli, Ön-Son Test Kontrol Gruplu Model'dir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 15.0 kullanılmıştır.Sonuç kısmında ise bu tespitler ışığında, uygulayıcılara öneriler sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre noktalama işaretlerinin kullanımı konusunda öğrencilerin öğrenme düzeylerinde drama ile işlenen derslerde grubun lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Bundan yola çıkarak 8. sınıfların Türkçe dersinde dil bilgisi konularının öğretiminde drama yöntemi kullanılmasının öğrencilerin öğrenme düzeylerini olumlu yönde etkileyeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been made in order to detect how useful drama method is in using punctuation correctly and effectively by 8th grade students.Ankara province, Etimesgut district, Nasreddin Hoca Primary school 8th grade students make up the study environment. The participants consist of 60 students, 30 as pilot and 30 as control group.İn this research, an examination was done mainly about conceptual skeleton and depending on punctuations usage differenses in education-instruction (depending on conceptual skeleton). Thanks to acguired information/data, basic approaches were defined in teachingand application of punctuations. Also, the researches were done about drama method and exercises were prepared about punctuation with drama method.To concretize the results and to evaluate the acquired findings, the application was done to groups. Preliminary test was applied to both groups. The subject was told to pilot group by drama method and control group was released in process. Then final test was applied to both groups. Research model is preliminary-final test with control group model. İn analysing the results, SPSS 15.0 was used.İn conclusion, thanks to these detections, suggestions were presented to operators.According to survey findings, a significant difference is found in thestudents' learning levels in favour of the groups which had the grammar lessons of punctuation in drama method. Taking this fact into account it is concluded that in the 8th grade Turkish lessons, teaching punctuation in drama method has a positive effect on students' learning levels.