Fî Zılâl'il Kur'ân'da tevhîd
The joinder is in 'Fî Zlâl'il Kur'ân'
- Tez No: 263838
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevhîd, Tevhîd in ?Fî Zılâl?il Kur?ân
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tevhîd inancı, kaynağı ilâhî olan tüm dinlerin ana esasıdır. Bütün Peygamberler bu inancı insanlara anlatmak için gönderilmiştir. İslam dininin de ana esası Tevhîd inancıdır. Tevhîd, Allah'ı zat, sıfat ve fiilleriyle `Bir' olarak kabul etmektir. Kur'ân'ın büyük bir kısmı Tevhîd inancını ve bu inanca mensup insanların mücadele etmek zorunda oldukları Tevhîd karşıtı inançlardan ve mensuplarından bahseder.Seyyid Kutub da `Fî Zılâl'il Kur'ân' adlı tefsirinde Tevhîd inancını oldukça sık işlemiştir. Özellikle Kur'an hükümlerinin toplumsal yansımaları üzerinde durmuş ve bu tür ayetleri Tevhîd inancıyla ilişkilendirerek, bu hükümlerin toplumsal hayatta uygulanmasının ehemmiyeti üzerinde durmuştur.Anahtar Kelime: Tevhîd, ?Fî Zılâl'il Kur'a?da Tevhîd
Özet (Çeviri)
The belief of joinder is the the main basis of all religions which are their source of divine. All the prophets were sent to describe this believe to people. The main principle of the religion of İslam is also the belief of joinder. The joinder is considered as unique with God?s personality, attribute and acts. A grand part of the Holy Qoran refers to the belief of joinder, the people who believe the joinder and struggle aganist the beliefs contrary to the belief of joinder, the beliefs aganist the joinder and their members.Seyyid Kutub has frequently examined to the belief of joinder in his interpretation called ?Fî Zılâl?il Kur?ân?. He works particularly on the communal reflection of judgements of Qoran and he associate this kind of verse with the belief of joinder. İn this way he state the opinios accepted as severe by some parties noowdays.