Profesyonel turist rehberlerinin çalışma biçimi ve mesleki eğitim süreleri ile iş tatminleri arasındaki ilişki
The relationship of job satisfaction between the working schemes and the duration of educational period of tourist guides
- Tez No: 263839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: iş tatmini, çalışma biçimi, eğitim süresi, job satisfaction, working scheme, duration of educational period
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada profesyonel turist rehberlilerinin çalışma biçimleri ve aldıkları mesleki eğitimlerinin süreleri ile iş tatminleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın birinci ve ikinci bölümünde ikincil kaynaklardan faydalanılmış ve teorik alt yapı oluşturulmuştur. Alan araştırmasına ayrılmış üçüncü bölümde ise birincil veriler anket tekniği ile turist rehberlerinden elde edilmiştir.Teorik alt yapıyı oluşturan ilk bölümde profesyonel turist rehberliği mesleğinin turizm sektöründeki yeri, rehberlik mesleğinin özellikleri, turist rehberlerinin çalışma koşulları ve biçimleri, turist rehberlerinin dünyadaki ve Türkiye'deki eğitim standartları; ikinci bölümde ise çalışma olgusu ve iş tatmini kavramlarının üzerinde durulmuştur. Uygulamaya ayrılmış olan üçüncü bölümde ise yapılan istatistiksel analizler sonucunda turist rehberlerinin çalışma biçimleri ile mesleki eğitim sürelerinin iş tatminleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship of job satisfaction between the working schemes and the duration of vocational education period of professional tourist guides. Consequently, in the first and the second parts of the study secondary resources have been utilized to underlay the theoretical background. In the third part, which has been assigned to field study, original data have been derived from the tourist guides by means of questionnaires.The place of the profession within the tourism sector, the characteristics of the profession, the working conditions and working schemes of tourist guides and the standard of the professional education both in Turkey and abroad have been discussed in the first part whereas the second part has focused on the conceptual issues such as the fact of work and job satisfaction. In the third part of this piece of work, at the end of the statistical analyses of the acquired data, it is observed that the working schemes and the duration of the educational period of the tourist guides have anj impact on their job satisfaction.