Türkiye'deki belediye internet sitelerinin nicelik ve nitelik bakımından incelenmesi
The research of municipal websites in terms of quality and quantity in Turkey
  1. Tez No: 263840
  2. Yazar: AHMET KAMİL KABAKUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH NARALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal web sitesi, E-Devlet, E-Belediye, Official web-site, E-Government, E-Municipality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yaşadığımız yüzyılda beklentilerin üzerinde meydana gelen teknolojik yenilikler, ekonomik, endüstriyel, politik ve askeri alanlarda çok yeni uygulamalar getirmekte ve bu yeni teknolojiye sahip olan ülkelere büyük üstünlük sağlamaktadır. Devletler elektronik ortamda yeniden yapılanmakta, politikalar geliştirmekte ve projeler üretmektedirler. Bu bağlamda devletler interneti yaygınlaştırma, bilgisayar okur-yazarlığını artırma ve bilgi toplumu olma yolunda birbirleriyle yarış içerisindedirler. Devletler klasik bürokratik yapılarını bir yana bırakarak işlemlerin verimlilik, etkinlik, şeffaflık ve katılımcılık esasına dayalı yeni bir yönetim şekline yönelmişlerdir. Bu yeni yönetim şekli elektronik devlet adıyla anılan ?E-Devlet? yapısıdır. E-Devlet dönüşümü bünyesinde yapılan çalışmalarda kamu yönetimi yeniden yapılandırılmakta bu zorunlu değişimin bir gereği olarak belediyeler de e-belediye yapısına dönüşmektedirler. Bu kapsamda AB komisyonu, yerel yönetimlerin vatandaşa en yakın bağımsız kuruluş olduğunu ifade etmektedir. Bu ifadeden yola çıkarak, yerel yönetimlerin kamusal alanda sürdürülen e-devlet çalışmalarının merkezinde yer alması kaçınılmazdır. Belediyelerin kurumsal web sitelerinde yer alan interaktif işlemler sayesinde vatandaşlar belediye hizmetleri için gerekli formlara çevrimiçi olarak ulaşabilmekte ve belediyecilik işlemlerinin çoğunu çevrimiçi olarak gerçekleştirebilmektedirler.Bu çalışmada, e-devlet ve e-belediye kavramına yer verilip, Türkiye'deki belediyelerin kurumsal web sitesi sahipliği ve içeriği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological innovations emerging beyond expectations in this century have been bringing along new applications in economical, industrial, political and military space; and providing a considerable superiority to the owner countries. Governments reorganize themselves, make policy and produce projects in electronic environment; and compete with each other in expanding Internet access, increasing computer literacy rate and becoming an information society. They have given up their traditional administrative style and turned towards productivity, transparency and participation-based administrative manner. This type of administration is named ?E-Government?. Within the scope of E-Government transformation, public administration has being restructured and municipalities have being turned into E-Municipality by force of that forced conversion. EU Commission expressed that local governments are the independent bodies closest to citizen. Based on that, it is appropriate to state that local governments are inevitably on the centre of E-Government studies carried on public space. Through the interactive services offered by the official web-sites of municipalities, citizens can get online forms required for municipal services and can handle many of the municipal works online.This study covers the E-Government and E-Municipality concepts and explores the ownership and the content of municipalities? official web-sites in Turkey.