Türk sinemasında açık toplum ve kapalı toplum eleştirisi
Criticism of open society and closed society in Turkish cinema
  1. Tez No: 263865
  2. Yazar: ASİYE ATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ İSPİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Toplum, Kapalı Toplum, Medya, Sinema, Türk Sineması, Open Society, Closed Society, Media, Cinema, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölümü
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Açık toplum ve kapalı toplum kavramlarının göstergeleri yüzyıllardır olmasına rağmen kavram olarak ortaya atılmaları yakın zamana işaret eder. Demokrasiyle birlikte kullanılagelen bir kavram olan açık toplum; toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel alanlarda tam serbestliğin sözkonusu olduğu, devletin denetim gücünün ve ideolojik baskıların tamamen kaldırıldığı veya en aza indirildiği toplumdur. Kapalı toplum ise devletin toplumdaki siyasal, ekonomik, kültürel ve dinsel tüm güç kaynaklarını ele geçirdiği toplumdur.Bu çalışmanın amacı, Türk sinemasında açık toplum ve kapalı toplum örneklerinin üç film üzerinden incelenmesidir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, insanın toplumsal bir varlık olduğu, ilk toplumlar ve devlet ele alınmıştır. İkinci bölümde, kapalı toplumun tanımı yapılarak kapalı toplum düşünceleri adı altındaki düşünürler, Orta Çağ sonrası ve kapalı toplumun çöküşü ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, açık toplumun tanımı yapılarak demokrasi, liberal düşünce ve sivil toplum konuları üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, medyanın açık toplumun oluşumundaki rolü ve Türk medyası incelenmiştir. Beşinci bölümde, Türk sinemasında önemli bir yere sahip olan Züğürt Ağa, Uçurtmayı Vurmasınlar ve Güneşi Gördüm filmleri üzerinden Türk sinemasında açık toplum ve kapalı toplum eleştirel bir yaklaşımla ele alınmıştır. Sonuçta ise Türk sinemasının açık toplumun oluşumunda ne tür katkılar yaptığının genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the indications of such concepts as open society and closed society have existed for centuries, these concepts have recently been brought forward. A concept that began to be used with democracy, open society refers to a society in which absolute liberty in social, political, economic and cultural fields exists and control power of the state and ideological pressures have either been eliminated or minimized. Closed society is the society in which state has captured all political, economic, cultural and religious power sources in society.This study is intended to examine samples of open and closed society in Turkish cinema through three movies. The study is made up of five chapters. In the first chapter, earliest societies and states in which man was a social being are studied. In the second chapter, definition of closed society is given and views of the philosophers about closed society, situation in the Middle Ages and fall of closed society are explained. In the third chapter, open society is defined and such concepts as democracy, liberal thought and civil society are discussed. In the fourth chapter, the role of the media in the emergence of open society and the position of the Turkish media are examined. In the fifth chapter, such movies as Züğürt Ağa, Uçurtmayı Vurmasınlar and Güneşi Gördüm are dealt with critically. In the conclusion, a general evaluation of the contributions of the Turkish cinema in the emergence of open society is given.