Ana hatlarıyla modern Filistin şiiri ve Mahmûd Derviş: Hayatı, eserleri ve şiirindeki temel kavramlar
An outline of modern Palestinian poem with Mahmut Derwish: His life, his works and basic concepts in his poem
- Tez No: 263877
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KILIÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Filistin, Modern Filistin Şiiri, Mahmûd Dervîş, Palestine, Modern Palestinian Poetry, Mahmûd Dervîş
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmamızda tarihi, uygarlık tarihi kadar eski olan Filistin'in modern çağdaki edebiyatını incelemeye çalıştık. Bir giriş ve iki bölümden oluşan çalışmamızda, giriş kısmında edebi gelişmelere ışık tutması açısından Filistin'in siyasi tarihini ele aldık.Birinci bölümde, Ana Hatlarıyla Modern Filistin Şiirini incelemeye çalıştık. Burada ilk olarak Arap Edebiyatının modernleşme sürecine kısaca değindikten sonra Filistin şiirinde modernleşmenin nasıl geliştiğini ve bu gelişmeye etki eden unsurları belirlemeye çalıştık. Daha sonra modern Filistin şiirine giren yeni konulara değindik.Çalışmamızın ikinci kısmını oluşturan Mahmûd Dervîş: Hayatı, Eserleri ve Şiirindeki Temel Kavramlar adlı bölümde, şairin hayatını eldeki veriler ışığında anlatmaya çalıştık. Filistin şiirinin modernleşme sürecine önemli katkı sağlayan ve şairin edebi kişiliğini oluşturan temel unsurların neler olduğunu, ilk şiir divanından son şiir divanına kadar şiirindeki gelişmeleri özet halinde sunmaya çalışıp, bu bölümün diğer bir alt başlığı olan Mahmûd Dervîş'in şiirinde temel kavramlar kısmında ise şairin şiirlerinde işlediği temel konulara ve sembollere değindik.
Özet (Çeviri)
In our study, we tried to examine the literature in the modern age of Palestine, the history of which is as old as the history of civilization. In our study which consists of an introduction and two sections, we tackled with the political history of Palestine as regards enlightening the literary developments in the introduction section.In the first section, we tried to examine an outline of Modern Palestinian Poem. After we had mentioned the modernization process of Arabic Literature in brief, we tried to determine how the modernization has developed in Palestinian Poetry and the components affecting this development. Then, we mentioned about new subjects handled in Modern Palestinian Poetry.In the second section of our study consisting of Mahmut Dervîş, his life, his works and Basic Concepts in His Poetry, we tried to describe the life of the poet under the lights of the data we have had. We tried to present what are the main components consisting literary personality of the poet contributing significantly to the modernization process of Palestinian Poetry, the development in his poem from his first Poem Divan to his last Poem Divan in summary. In the Basic Concepts in Dervîş?s Poetry, another title of this section, we mentioned about the basic subjects and symbols the poet used his poems.