Ahmedî İskender-Nâme (1-1102 beyit)(dil incelemesi-metin-gramatikal dizin)
Ahmedî İskender-Nâme (1-1102 couplets) (Language analysis-text-grammatical index)
  1. Tez No: 263878
  2. Yazar: NURSAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÂZIM KÖKTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Gramatikal Dizin, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 360
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışması, 14. yüzyılda Ahmedî tarafından Eski Anadolu Türkçesiyle kaleme alınmış olan İskender-nâme adlı eserin ilk 1102 beytinin gramatikal olarak incelenmesiyle oluşturulmuştur.Eski Anadolu Türkçesi XIII. yüzyıldan başlayıp XV. yüzyılın ortalarına kadar devam eden bir dönemi kapsamaktadır. Batı Türkçesinin oluş ve kuruluş devresi olması dolayısıyla önem arz etmektedir.Bu çalışmanın amacı eserin ve dolayısıyla dönemin dil özelliklerini ortaya çıkarmak olduğu için eser ?Dil İncelemesi?, ?Metin? ve ?Gramatikal Dizin? olmak üzere üç başlık altında incelenmiştir. İnceleme bölümünde metnin ses bilgisi ve şekil bilgisi özellikleri incelenerek dönemin dil özellikleri ortaya konulmuştur. Metin bölümünde, esas aldığımız nüsha ile karşılaştırdığımız nüshanın farklılıkları belirlenmiş ve metnin transkripsiyonu yapılmıştır. Gramatikal dizin bölümünde ise her kelimenin hangi dil içerisinde yer aldığı belirtilerek eksiz ve işletimli şekilleri verilmiştir.Çalışmanın sonunda, yararlanılan kaynakları gösteren bir kaynakça bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master thesis was comprised of the grammatical analysis of the first 1102 couplets of the work which is called İskender-nâme and which was commited to paper by Ahmedî in the 14th century in Old Anatolian Turkish.Old Anatolian Turkish comprises an area which dates back to the 12th century and goes on until the mid of the 15th century. Old Anatolian Turkish is highly prominent due to the fact that it is the occurance and organization period of Western Turkish which also known as west lycrics.The work was analyzed under the branch of three titles; the work language analysis, text and grammatical index because of the fact that the aim of the study is to bring out the language characteristics of the work and the period. In the analysis section, language characteristics of the period were pointed out by analyzing text?s phonological and morphological characteristics. In the text section, the differences between the copy that we ground on and the copy that we consrast were determined and the transcription of the text was performed. In the grammatical index part, excised and operational forms were given by mentioning the origin of every words in terms of the language that they belong to.At the end of study, there is a bibliography comprising the sources utilized.Key Words :Old Anatolian Turkish, Grammatical Index, Phonology, Morphology