220 ve 221 numaralı Şer'iyye Sicillerine göre Burdur'un sosyo ekonomik tarihi (1889-1893)
The socio-economic history of Burdur according to the220 and 221 numbered Şer'iyye Sicilleri
  1. Tez No: 263929
  2. Yazar: GÜNGÖR GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN TIZLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur, toplum, müslim, gayrimüslim, Şer'iyye Sicili, Tanzimat, Burdur, society, müslim, non-müslim, the Şer?iyye Sicilleri, Tanzimat
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Osmanlı Devleti XIX. yüzyılın ilk yarısında devlet yönetiminde yaşadığı sıkıntıları gidermek için bazı siyasi adımlar attı. Bu adımlardan en önemlisi Tanzimat Fermanı'nın ilanı idi. Ferman Osmanlı Devleti'nin merkez ve taşra idaresinde birçok değişikliği beraberinde getirdi. Ancak ortaya çıkan değişiklik sadece idari yapıyla sınırlı kalmayıp toplumsal, ekonomik, hukuki alanlarıda kapsayan geniş bir alanı etkiledi.Çalışmamızda Tanzimat Fermanı'nın ilanı ile beraber başlayan değişim zincirinin taşra üzerindeki etkilerini, Burdur şehri örnekleminde incelemeye çalıştık. Bu kapsamda Burdur'un 1889-1893 tarihleri arasındaki idari yapısını, etnik yapısını, sosyal hayatını ve ekonomik hayatını Şer'iyye Sicilleri'ni merkeze alarak inceledik. Böylece Burdur'da farklı etnik unsurların bir arada huzur içinde yaşadıklarını, insanların geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılığın dışında tekstille de uğraştıklarını ve bu alanda üretilen havlu, alaca ve masa örtülerine çevre şehirlerden önemli bir rağbet olduğunu görmekteyiz.Osmanlı Devleti Avrupalı devletler tarafından hasta adam olarak adlandırıldığı XIX. yüzyılın sonlarında daha hala varlığını devam ettirmek için mücadele etmektedir. Bu mücadele sırasında imparatorluğun küçük bir şehri olan Burdur'un sosyal ve ekonomik tarihini birinci el kaynaklara dayanarak incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In the first middle of the XIX th. Century, Ottoman Empire took some political steps to resolve the difficulties of the state administration. One of the most importal steps was the declaration of Tanzimat. This edict brought many changes to the central and local administration. However, these changes not only weren?t limited in the state administration but also they affected the social, economic and legal areas.İn my research, I tried to investigate the effects of the Tanzimat in Burdur city. This place was considered as an examples for my study. According to the Şer?iyye Sicilleri, we examined ethnicgroups, administrative elements, economic, and social life of Burdur between the years 1889 and 1893. So, I realized that the differentethnic groups lived together peacefully. As in other forms of work such as agriculture and livestock, so in the field of textile, many good things took place at that time. The people produced and bought towels and tableclothes to live on well.Despite all the problems, Ottoman Empire which was named as a sick man by the European States, had been struggling on its existence at the end of the XIX th. Century. I studied Burdur which was a small city of the empire during the struggle and I used a wide range of primary sources to research its social and economic history.