İzmir Organize Sanayi Bölgeleri için GIS tabanlı envanter oluşturulması: Aliağa örneği
Development of GIS based inventories for İzmir Organized Industrial Zones: Aliaga case
- Tez No: 264035
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KİRAMİ ÖLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: CBS, bölgesel pazarlama, DYY, yatırım promosyonu, GIS, territorial marketing, FDI, investment promotion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Coğrafi bilgi sistemleri çok çeşitli kullanıcı grupları tarafından günümüzün karmaşık problemlerinin çözümünde giderek artan bir kullanım sahası bulmuştur. Dünyada çeşitli ülkeler tarafından gerçekleştirilen yatırım promosyonu faaliyetleri için de son dönemde CBS kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde salt yatırım destek ve promosyon faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere yakın geçmişte kurulan kurumsal yapıların da bu etkin aracı kullanmaya başlamaları gerekmektedir. Bu tez çalışmasının amacı; CBS'nin bölgesel pazarlamanın önemli bir bileşeni olan yatırım promosyonu ile yatırım destek faaliyetlerinde kullanımına dair örnek bir uygulama sunmak ve ülkemizdeki kullanımına dair öneriler getirmektir.Uygulama safhası öncesinde ilk olarak CBS kavramı, bileşenleri ve kullanım alanları ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Ardından bölgesel rekabet edebilirlik, bölgesel pazarlama ve yatırım promosyonu kavramları ile ilgili teorik çerçeve çizilerek CBS'nin bu alanda dünyadaki kullanımı ile ilgili araştırmalar sunulmuştur. Uygulama çalışması olarak İzmir İli Aliağa Organize Sanayi Bölgesi için edinilen veriler ile bir coğrafi bilgi sistemi oluşturulmuştur. Uygulama çalışmasının sonuçlarına dair tematik haritalar üretilerek sunulmuştur.Son olarak, bu örnek çalışmanın il, İBBS 2 ve ülke düzeyinde genişletilerek entegre bir sisteme dönüştürülmesine ilişkin öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Geographical information systems has found a constantly growing area of use for the solutions of today?s complex problems by quite various user groups. GIS has recently been started to be utilized for investment promotion activities carried out by various countries in the world as well. It is necessary for organizational structures recently established in Turkey in order to solely carry out investment and promotion activities to use this effective means. The purpose of this thesis study is to present a model application concerning the use of GIS in an important component of regional marketing which is investment promotion along with investment support activities, and to provide some recommendations on its use in our country.Before the application phase, general information has been given regarding the concept of GIS, its components and areas of use. Then research on the use of GIS in this area across the world has been provided by drawing a theoretical framework with regard to concepts of regional competitivenes, territorial marketing and investment promotion. As an application study, through data acquired for İzmir City Aliağa Organized Industrial Zone, geographical informations sytem has been formed. Thematic maps regarding the results of the application study have been produced and provided.Finally, recommendations have been made regarding the fact that this model study should be turned into an integrated system by being expanded on city, NUTS ? 2 and country level.