Öğrencilerin fizikle ilgili günlük yaşam olaylarını açıklama becerilerinin akademik başarılarına katkısı
The effect of students? ability to explain everyday physics phenomena on their success
  1. Tez No: 264103
  2. Yazar: FATİH MEHMET COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÇORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Günlük yaşam olayları, Fizik öğretimi, Fizik öğreniminde başarı, Everyday physics phenomena, physics teaching, success
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmada, fizik öğretmen adaylarının mekanik konularındaki günlük yaşam becerileri üzerinde durulmuştur. Bu becerilerin uygulamalı bir fizik dersi yaklaşımı ile nasıl bir artış gösterdiği ve bu kazanımın akademik başarıya nasıl ve ne kadar bir katkı sağladığına dair araştırmalar yapılmıştır. Bunun için mekanik konularından 5 farklı uygulama tasarlanıp günlük yaşam örneklerinden ders etkinliği uygulanmıştır. Etkinliklerden önce ve sonra çoktan seçmeli testler uygulanmıştır. Bu testler arasındaki farklardan yola çıkarak ders uygulamasının etkinliği incelenmiştir. Ayrıca, ders içerisindeki açık uçlu sorgulama testleriyle nitel değerlendirme ve dönem sonu testi sonuçları ile ayrı bir ölçüm daha yapılmıştır. Böylece, araştırma yöntemi olarak çeşitleme metodu kullanılmıştır. Bununla birlikte, öğrencilerin mekanik dersindeki vize, final ve dönem sonu başarıları ile araştırma tasarımına giren dönem sonu testi sonuçları arasındaki ilişki incelenerek, mekanik dersindeki başarıları ile günlük yaşam becerilerini açıklama seviyeleri arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Sonuç olarak, bahsi geçen etkinliklerle, öğrencilerin günlük olayları açıklama becerilerinin ve kavramları anlamlı öğrenmedeki başarılarının arttığı saptanmıştır. Bu da, fizik kavramlarıyla ilgili akademik başarının günlük yaşam becerileriyle artış gösterdiği sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This research was focused on the ability of candidates of physics teaching to explain everyday physics phenomena. It has been investigated that how are those abilities be increased by an applied phyiscs course and what is the effect of that increase on their success. In order to do this, five different applications were chosen about the issue of mechanics and they were separately conducted in the same class. Before and after the activities, multiple choice tests were carried out. By means of the differences between these tests, the effectiveness of the applied physics courses was examined. Also, a quantitative evaluation has been done by the open-ended questions. By this way, the trianglaton method was used in the research. In conclusion, it has been established that with the activities in question, the skills of explaining everyday physics phenomena of the students and their success in effective learning of the phyiscs concepts have increased.