Şükrü Tunar'ın klarnet taksimleri ve yorumları
Description Şükrü Tunar's improvazition and comments on clarinet
  1. Tez No: 264237
  2. Yazar: ONUR AYDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇETİN KÖRÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Şükrü, Tunar, Klarnet, Taksim, Analiz, Şükrü, Tunar, Clarinet, Improvization, Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
?Şükrü Tunar'ın klarnet taksimleri ve yorumları? adlı bu bu çalışmada, Türk Müziği'nde taksim formunun tanımı, ögeleri ve türleri tanımlanmıştır. Klarnet hakkında kısa bir bilgi verilip klarnetin Türk Müziği'nde kullanımından bahsedilmiştir. Şükrü Tunar'ın hayatı ve sanat yaşamı ele alınıp, Şükrü Tunar'a ait dört ayrı makamda icra edilmiş taksim incelenmiştir. Bu taksimler sırasıyla Hicaz Humayun, Rast, Saba, ve Uşşak taksimlerdir. Taksimler; form özellikleri, melodik yapıları, ritim özellikleri açısından da incelenerek, sanatçının klarnet icrası ve üslubu da analiz edilmiştir. Şükrü Tunar'ı tanıyan bazı müzik adamlarının görüşlerine ekte yer verilmiş, bu görüşlerden incelemelerimizde faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study named ?Clarinet improvizations and interpretations by Sukru Tunar?, definition, elements and assorts of forms of improvization on Turkish music is described. A short summary about clarinet is given and the use of clarinet in Turkish Music is mentioned. His life and the part of the art in his life is taken into consideration and improvization of Sukru Tunar, which is examined in four different manners. In sequence Hedjaz Humayun, Rast, Saba and Ussak improvizations. Via the examination on the form characteristics, melodical structure and specifications of rhythms, the artist?s execution and style is analyzed. Opinions of some music people who acknowledges Sukru Tunar is placed in the appendix and we use of these opinions in our examinations.