Türkiye bütçesinde dışsallık yaratan hizmetlerin geleneksellik endekslerinin belirlenmesi
Determination of traditionality index of the externality creating of services in Turkish budget
  1. Tez No: 264268
  2. Yazar: SERAN EVKURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN BEKMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksellik Endeksi, Dışsallık, Kamu Harcamaları, Birikimli Deneyim Fonksiyonu, Traditionality Index, Externality, Public Expenditures, Expenditure Experience Function
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmada Türkiye bütçesinde yer alan kamu harcamalarından savunma, kamu düzeni ve güvenlik, eğitim, sağlık, iskân ve toplum refahı, çevre koruma ve sosyal güvenlik ve yardım hizmetleri, dışsallık yaratan hizmetler olduğundan, bu hizmetlerin geleneksellik yapıları incelenmiştir. Savunma, kamu düzeni ve güvenlik, eğitim, sağlık, iskân ve toplum refahı, çevre koruma, sosyal güvenlik ve yardım hizmetlerinin, 2004 ve 2010 yılları arası harcama değerleri elde edilmiş ve bu harcama değerlerine göre tüm hizmetlerin ve alt hizmetlerinin, ?birikimli harcama deneyim endeksleri? hesaplanmıştır. Hesaplanan birikimli harcama deneyim endekslerine göre, tüm hizmetlerin birikimli harcama deneyim fonksiyonları oluşturulmuş ve geleneksellik endeksleri hesaplanmıştır. Oluşturulan birikimli harcama deneyim fonksiyonları ve geleneksellik endeksleri yardımıyla, dışsallık yaratan söz konusu hizmetlerin ve alt hizmetlerinin geleneksellik yapıları incelenmiştir. Söz konusu hizmetler, harcama yapılarına göre değerlendirildiğinde çoğunlukla gelenekselliğini koruyan hizmetler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Since some of the public expenditures such as defense, public order-security, education, health, housing and society welfare, environment protection, social security and transfer payments create externalities, this study aims to analyze traditionality index of these expenditures in Turkish budget in the period of 2004 and 2010. In order to do that, data regarding above mentioned services have been collected and ?expenditure experience index? has been calculated. Using expenditure experience index, expenditure experience functions have been constructed for all the sub-sectors of the services. With the help of those expenditure experience functions and traditionality index, the structure of mentioned sectors creating externality have been analyzed in a detailed way. The results showed that most of the sectors preserve their traditional structures in Turkish budgetary system.