Alev Alatlı'nın romanlarında siyasal, kültürel, edebî eleştiri ve tespitler
Political, cultural, literary criticisms and evalutions in Alev Alatli's works
  1. Tez No: 264428
  2. Yazar: HASAN İLKAY AL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alev Alatlı, eleştiri, siyaset, toplum, Alev Alatlı, literature, criticism, politics, society
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
?Alev Alatlı'nın Eserlerinde Siyasal, Kültürel, Edebî Eleştiri ve Tespitler? isimli bu çalışmada, yazarın bütün eserleri ele alınmış ve bu eserlerde yapılan eleştiri ve tespitler incelenmiştir. Bu çalışma Alev Alatlı'nın romanları ve roman dışı diğer edebî ürünleri dikkate alınarak iki bölümden oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı yazarın eleştiri dünyasını ortaya koymaya yöneliktir.Yazar, eserlerini edebî bir kaygıdan ziyade, toplum için yazdığından bu çalışmanın yapılması, yazarın eserlerinin içerik olarak ortaya dökülmesini sağlayacak ve böylece yazarın vermek istediği mesajlar daha net anlaşılacaktır.Yazarın yaptığı eleştiri ve tespitler sınıflandırılmıştır. Bu yöntem, yazarın ortaya koyduğu fikirlerin sistemli bir şekilde gösterilmesini sağlamaktadır.Yazarın eserleri dikkatli bir şekilde incelendiğinde toplumun sorunlarına ışık tuttuğu ve bu sorunlara birtakım çözüm önerileri getirdiği görülecektir. Yazarın eleştiri olarak ele aldığı konular, farklı alanlardan oluşmaktadır. Bu durum yazarın eserlerindeki konu zenginliğinin göstergesidir.
Özet (Çeviri)
All of Alev Alatlı?s works was examined in this study. All the points the author was focused on in these works were determined. The aim of this study was to reveal Alev Alatlı?s world of criticism.The author created her works fort he society rather than literary concerns. She touched on the problems of the society and proposed some solutions fort hem. The critiques of the author were classifield in the study. The reason why we preferred this method was that we wanted to reflect the author?s feelings and thoughts systematically.The data we obtained during the study indicate that the auther had a fairly wide knowledge accumulation Alev Alatlı had an ability to reflect both negative and positive sciences in her works. This is to show that she had a considerable accumulation of knowledge.In this study clearer information about the writing career of Alev Alatlı who is one of the leading intellectuals in Turkey was obtained. The study also determined the issves the author was more sensitive on and the issues she examined deeply. In addition, the subjects the auther stuided in her works were also determined in the study.