Eşler arası şiddete yönelik nedensellik-sorumluluk yüklemeleri ve evlilik doyumu
Marital violence towards causality-responsibility attribution and marital violence
  1. Tez No: 264522
  2. Yazar: TUĞÇE GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşler Arası Şiddeti Mazur Görme, İlişki Yüklemeleri, Evlilik Doyumu, Excusing Violence between Couples, Relationship Attributions, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Araştırma, evli bireylerde eşler arası şiddeti mazur görme, ilişki yüklemeleri ve evlilik doyumu arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca eşler arası şiddeti mazur görme, ilişki yüklemeleri ve evlilik doyumu; cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, evlenme biçimi, evlilik süresi, eğitim durumu, çocuk sayısı, çalışma durumu, aile içi şiddete tanık olma, çocukluğunda aile içi şiddete maruz kalma değişkenleri açısından incelenmiştir.Örneklem İstanbul ilinde 8 farklı ilk ve ortaöğretim okulunda okuyan öğrencilerin anne ve babalarından oluşmaktadır. Örneklem grubu 344 kişidir. Bireylere, bu çalışmada ?İlişkilerde Yükleme Ölçeği?, ?Evlilik Yaşamı Ölçeği? ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Eşler Arası Şiddeti Mazur Görme Ölçeği?, uygulanmıştır. Bu ölçeklere ek olarak bazı demografik bilgilerin saptanması için araştırmacı tarafından hazırlanan ? Kişisel Bilgi Formu? da kullanılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi, Bağımsız Grup ?t? Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskal Wallis Testi, Çoklu Regresyon Analizi, Post-Hoc Tamhane ve LSD testleri kullanılmıştır.Yapılan bu araştırmaya göre, Eşler Arası Şiddeti Mazur Görme Ölçeği ile Evlilik Yaşamı Ölçeği arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu; İlişkilerde Yükleme Ölçeği ile Evlilik Yaşamı Ölçeği arasında negatif yönde bir ilişki olduğu ; Eşler Arası Şiddeti Mazur Görme Ölçeği ile İlişkilerde Yükleme Ölçeği arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. İlişkilerde yükleme ölçeği suçlama ve genellik alt boyutlarının eşler arası şiddeti mazur görmeyi en yüksek yordama düzeyine sahip değişkenler olduğu bulunmuştur. Ayrıca Eşler arası şiddeti mazur görme ölçeğinin evlilik doyumu düzeyi üzerinde anlamlı yordayıcı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to evaluate the relationship between Excusing Violence between Couples, Relationship Attributions and Marital Satisfaction among married individuals. In addition, Excusing Violence between Couples, Relationship Attributions and Marital Satisfaction were examined in terms of variables such as gender, age, socio-economical level, form of marriage, marriage period, educational background, number of children, working status, witnessing domestic violence, being subject to domestic violence during childhood.The sample of the study is composed of parents of students attending eight different primary and secondary schools in Istanbul. The sample group is consisting of 344 people. ?Excusing Violence between Couples Scale?, ?Relationship Attribution Measure? and ?Marriage Life Scale? developed by the researcher in this study had been implemented to individuals. In addition to these scales, in order to determine information which is thought to be related to the scales used for individuals participated in the study and some demographical information, ?Personal Questionnaire? prepared by the researcher was also used.Pearson Correlation Matrix, Independent Sample t- Test, One Way ANOVA, Kruskal Wallis Test, Multiple Regression Analysis, Post-Hoc Tamhane and LSD tests were used to analyse the data.According to this study it is determined that there is a meaningful relationship between Excusing Violence between Couples Scale and Marriage Life Scale in the negative direction; there is a negative relationship between the Relationship Attribution Measure and Marriage Life Scale; there is a meaningful relationship between Excusing Violence between Couples Scale and the Relationship Attribution Measure in the positive direction. It was also founded that the Relationship Attribution Measure sub dimensions of blame and globality are the variables that have the highest predictive level for Excusing Violence between Couples. Moreover results of the study indicated that Excusing Violence between Couples Scale is a meaningful predictor over Marital Satisfaction level.