Nasır Mensuri'nin Avava romanı üzerine bir inceleme
An analysis on Nasir Mensuri?s novel 'Avava? master thesis contemporary turkish literature studies
  1. Tez No: 264615
  2. Yazar: SEDEF AHENPENÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İRFAN MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Avava, Nasır Mensuri, Güney Azerbaycan, Avava, Nasır Mensuri, Güney Azerbaycan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez Nasır Mensuri'nin Avava adlı eserini incelemek için yapılmıştır. Nasır Mensuri, 1952 yılında Azerbaycan'ın Miyana şehrinde doğmuştur. Dil çalışmalarına ağırlık veren yazarın Qaraçuxa ve Avava olmak üzere iki adet romanı vardır.Tezin konusu olan yazar Nasır MENSURİ'yi seçmemizin nedeni, onun Güney Azerbaycan'daki modern edebiyatın en önemli temsilcilerinden birisi olmasıdır.Nasır Mensuri'nin Arap alfabesi ile yazılmış olan 342 sayfalık Avava adlı eseri, önce Latin alfabesine aktarılmış daha sonra incelenmiştir. Romanın birçok açıdan tahlili yapılmıştır. Böylece Güney Azerbaycan Edebiyatı Türk okuyucusuna bir nebze de olsa tanıtılmak istenmiş, Azerbaycan Edebiyatı hakkında başvurulabilecek kaynaklara bir tane daha eklenmesi hedeflenmiştir.Tezde öncelikle Güney Azerbaycan Edebiyatı hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonra Nasır Mensuri'nin hayatı, edebi yaşamı ve eserleri konusuna kısaca değinilmiştir. Nasır Mensuri ile ilgili bilgilerden sonra ise önce Postmodernizm açıklanmış ardından Avava romanının özeti verilmiştir. Son olarak roman; şahıs kadrosu, zaman, mekân ve olay örgüsü başlıkları altında ele alınmıştır.Romanın kahramanı adı söylenmeyen Kadındır. Onun dışında Esirlik Tanrısı ve Humay da eserin 2. derece kahramanlarındandır. Roman geri dönüşlerle Kadının özellikle üniversite ve sonrasındaki hayatını anlatmaktadır. Esirlik Tanrısı ve Humay da Kadının hayatına en büyük etkiyi yapan iki insan olduğu için önem kazanır.Sonuçta, Postmodernist bir eser olan bu roman Güney Azerbaycanın modern edebiyat alanında verilmiş en güzel örneklerinden birisini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to elucidate the work of Nasır Mensuri?s work `Avava?. Nasır Mensuri was born in the city of Miyana in Azerbaijan. The author concentrating on philological works has two novels named Qaraçuxa and Avava.The reason behind the choice of the author Nasir MENSURİ for the thesis is that Mensuri remains to be a fore leading representative of contemporary literature in Southern Azerbeijan. Nasır Mensuri?s 342-paged and in-Arabic-written- Avava titled novel was first transcripted into Latin alphabet and analyzed at lateral stages. The novel was analyzed from different dimensions. Henceforth, Turkish readers were attempted to be given a taste of Southern Azerbaijani literature to a certain level, thereby forming a reference source for the Azerbaijan literature.The thesis primarily elucidates background info on Southern Azerbaijani Literature with succinct info on the life, literary life and works of Mensuri. After this very section, the postmodernism has been covered, subsequented by the summary of Avava novel. Finally, the groups of characters in the novel were elaborated under general headings of time, place and sequence of events.The heroine of the novel is a woman whose name is not mentioned. Apart from her, The God of Captivity and Humay are leading characters at a second level. In the flashbacks of the novel, the woman?s university life and afterwards are mentioned. The God of Captivity and Humay gain emphasis as they have the most influential impact on the woman?s lifeFinally, this post modern novel work occupies a very important place among the master pieces put forth in the South Azerbaijani literature.