Birinci Milliyetçi Cephe Hükümeti ve İzmir basını
The First Nationalist Side Government and İzmir press
- Tez No: 264645
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. LEYLA KIRKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçi Cephe, Kıbrıs Sorunu, Öğrenci Olayları, Ekonomik Sorunlar, the Nationalist Front, the Cyprus problem, Student Events, Economic Issue
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
1975 yılının Mart ayı sonunda kendilerini ?Milliyetçi Cephe? olarak tanımlayan AP, CGP, MSP ve MHP'den oluşan partiler bir araya gelerek AP genel başkanı Süleyman Demirel'in Başbakanlığında 70'li yılların en uzun sürecek koalisyonunu kurdular.1.Milliyetçi Cephe Hükümeti (1975-1977) Türkiye'nin birçok iç ve dış sorunla boğuştuğu bir dönemde kurulmuştu. Bu dönemde Türkiye'nin durumu hiç iç açıcı değildi. Kargaşa, çatışmalar, siyasal olaylar, öğrenci olayları, ekonomik sorunlar, hükümetteki uyum sorunları ve yaşanan gerginlikler bu dönemin iç politikadaki en önemli sorunlarıydı.Dış politikada ise en önemli sorunlar Kıbrıs meselesi, Türk-ABD ilişkilerinde ABD'nin uyguladığı silah ambargosu, Türk-AET ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi ve Türk-Yunan ilişkilerindeki Ege sorunuydu.Bu çalışmamızın amacı; 1975 yılında iktidara gelen 1.Milliyetçi Cephe hükümetinin iç ve dış politikada izlediği siyaseti bütün yönleriyle incelemektir. Araştırmamızda en çok faydalandığımız kaynaklar dönemin gazeteleri olmuş, basında yer alan haber ve makaleler incelenmiştir. Bunun yanı sıra o döneme şahitlik eden kişilerin yayınlamış olduğu anılar ve kitaplara da başvurulmuştur.Çalışmamızda; 1.Milliyetçi Cephe Koalisyonunun, nasıl ve hangi siyasal şartlarda kurulduğu, kabine listesi, programı, bu dönemde yaşanan iç ve dış gelişmeler, koalisyonda yaşanan gerilimler anlatılmış.1.Milliyetçi Cephe Hükümetinin izlediği siyaset basında tüm yönleriyle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
1975 the end of March their“Nationalist Front”as the AP, CGP, MSP and MHP, consisting of parties coming together as AP president, Suleyman Demirel, the Prime Minister in the 70s most lasting coalitions formed.1. Nationalist Side Government (1975-1977), Turkey's many internal and external challenges and fighting at a time when constriction. This period, Turkey's situation ever refreshing isn?t. The disorder, conflicts, political events, student events, economic issues, government, the compatibility issues, and experienced tensions in the domestic politics of this period were the most important issue.The most important foreign policy issues in the Cyprus issue, Turkish-US relations in the United States-imposed arms embargo, the Turkish-EEC relations and the reorganization was the Aegean problems in Turkish-Greek relations.The purpose of this study, in 1975 1. Nationalist Side Government came to power in the domestic and foreign policy to examine all aspects of his policies. Our research resources have benefited the most were the newspapers of the period. In press coverage, and stunts are investigated. Besides this the people of that era to witness the moment and has published books are also consulted.In our study, 1. Nationalist Side coalition, and how the political conditions which were set up in the cabinet list, programs, internal and external developments that occurred during these period, tensions have been explained. 1. Nationalist Side government's policies on all aspects covered in the press.