Personel bakış açısıyla toplum destekli polislik:Ankara örneği
Community policing from the viewpoint of police personnel: Ankara case
  1. Tez No: 264696
  2. Yazar: MEHMET KAMİL EKMEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL K. BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum Destekli Polislik, Polis-Halk İlişkileri, Toplum Destekli Polislik Personeli, Polis, Community Policing, Police-Public Relations, Community Policing Personel, Police
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yirmi birinci yüzyılın ilk on yılını geride bıraktığımız şu günlerde, dünya çapında meydana gelen sosyal, ekonomik, teknolojik ve siyasi gelişmeler her ülke, kurum ve insanı etkilediği gibi ülkemizi ve Emniyet teşkilatını da derinden etkilemiştir. Yaşanan gelişmeler, klasik polislik anlayışının yeterli olmadığını, sayısı ne kadar çok olursa olsun polis teşkilatlarının tek başına toplum güvenliğini sağlamada yetersiz kaldıklarını ve kalacaklarını, bunun yerine vatandaş memnuniyetini de içerisinde barındıran Toplum Destekli Polislik uygulamalarının vatandaş, devlet ve emniyet teşkilatları için çok daha yararlı olduğu görülmüştür.Ancak gelişmiş ülkelerde çok önceden başlayan TDP çalışmaları ülkemizde yeni yeni gelişmekte ve kat edilecek uzun mesafeler bulunmaktadır.Bu çalışmada; TDP ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar incelenmiştir. İnceleme neticesinde tarihsel gelişiminden başlayarak TDP'nin tanımı yapılmaya çalışılmıştır. Daha sonra TDP'nin felsefesi ve bazı ülkelerdeki uygulamalarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise, Türkiye'de TDP hizmetlerinin başlangıcından günümüze kadar geçirdiği safhalar incelenerek, şu anki yapılanma ve bazı illerdeki örnek uygulamalara yer verilmiştir.Yapılan literatür araştırması sonrasında; Ankara il Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde çalışan personelle standartlaşmış açık uçlu görüşme yapılmıştır.Neticede, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlayan TDP hizmetlerinde çalışan personel çok memnundur ve kendilerine bırakılsa emekli olana kadar aynı görevde çalışmak istemektedir. Çalışanların en büyük rahatsızlığı teşkilatımız mensuplarının yeteri kadar bilgilerinin olmadığı ve olumsuz önyargılarıdır. Personel sayısı henüz çok yetersiz olduğundan polis sorumluluk alanındaki tüm vatandaşlarımıza ulaşılamamaktadır. Ancak yine de hizmet götürülen vatandaşlarımız çok memnundur.
Özet (Çeviri)
As we have already left behind the twenty-first century's first decade, the social, economic, technological and political developments occurring world-wide have affected our country and the Turkish National Police as they have affected other countries, organizations and individuals. Latest developments showed that traditional policing mentality and number of police -no matter how much- have been insufficient to ensure community safety. Instead, Community Policing (CP) practices including citizen satisfaction have been found much more beneficial for citizens, governments and the police.However, the CP services, which have been initiated in the developed countries several years ago, have only recently been initiated in our country and we need to do a lot to close the huge gap.This study examined previous studies related to CP. As a result of the examination, the definition of CP has been made starting from the historical development. Later, CP philosophy and practices in some countries were mentioned. In the second part, development of CP phases in Turkey are examined, and current organizations and sample applications are included in some provinces.After the literature review, the personnel of CP departments at Ankara Police Department and Yenimahalle District Police Department were interviewed with a standardized open-ended survey.As a result, it is found that the staff of newly founded CP services are very satisfied and eager to work in the same position until their retirement. The main discomfort of the CP staff is the inadequate knowledge and negative biasof officers working in other department. Altough the number of CP staff is not enough to reach all the citizens in their jurisdictions, the contacted citizens are very satisfied with CP services.