Kent güvenliği açısından mahallenin önemi: Hatay'da bir uygulama
The role of neighborhood in urban safety and security: The case of Hatay
- Tez No: 264755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Güvenliği, Mahalle, Mahalle Muhtarı, City, Urban Safety, Neighborhood, Neighborhood Headman
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Birlikte yaşamanın bir sonucu olarak ortaya çıkan kent ve kentsel mekânlar, tarihin her aşamasında farklı sorunları yaşamış ve bugün de bu sorunları yaşamaya devam etmektedir. Bugün, alt yapı, yeşil alan, çarpıklık, gecekondu, konut, su vs. birçok sorunu olan kentlerin, bu sorunları çözmek için gerekli yasal ve yapısal düzenlemeler yapılmaktadır. Ancak bu sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm yollarının bir anlam ifade edebilmesi için kent ve mahalle güvenliğinin de sağlanması gerekmektedir. Fizyolojik ihtiyaçlardan hemen sonra gelen ve insan yaşamı için çok önemli olan ?güvenlik? sorunu bugün kentlerin en önemli sorunu haline gelmiştir. Hatta kentlerde yaşayan insanlar güvenlik olgusunu sadece kendileri açısından değil aynı zamanda yaşadıkları toplum açısından da önemli görmeye başlamışlardır.Tarihsel süreç içerisinde kent güvenliğinin sağlanmasında en önemli birim mahalle örgütleri ve mahalle yönetimleri olarak görülmüştür. Kent güvenliği için kentin çevresinin duvarlarla çevrilmesinin yanında, mahallelerin de bölünerek çevreleri duvarlarla çevrilmiştir. Kent ve mahalle düzeyinde alınan bu tedbirlerin temel amacı bir arada yaşayan insanlar arasında güven, işbirliği ve ortak kaygılarda birleşmedir.Her dönemde olduğu gibi günümüzde de insanlar dini, ahlaki, kültürel değerlerin yanı sıra, akrabalık bağları ile de birbirine bağlıdırlar. Bu insanların, kendi aralarında sosyal kontrol mekanizmaları kurarak kent ve mahalle düzeyinde yaşam güvenliğini sağlamak için çaba göstermeleri gerekmektedir. Nitekim tarihsel süreçte mahalle bizim toplumumuz için her zaman ön planda olmuş ve güvenli bir yaşam alanı olarak algılanmıştır. Bugün yaşam merkezleri olarak mahalleler her zamankinden çok daha önemli olmuştur. Özellikle demografik, teknolojik, ekonomik ve sosyal alanda meydana gelen değişim mahalle güvenliğinin yanı sıra genel olarakkent güvenliğini de ön plana çıkarmıştır. Özellikle kentsel mekânlarda yaşanan yabancılaşma, ön yargı, toplumsal değerlerin kaybolması gibi olumsuzlukların giderilmesi ile mahalle ve kent güvenliğinin sağlanması için bu kontrol mekanizmalarının işlevsel hale getirilmesi gerekmektedir.Bu bağlamda, Hatay özelinde ve Hatay ili merkezindeki (Antakya) mahallelerde muhtarlık yapanlarla kent ve mahalle güvenliğinin önemi üzerine bir alan çalışması yapılmıştır. Bu çalışmayla, mahalle bilinci ve mahalle düzeyinde çeşitli açılardan güvenlik konuları araştırılmakta ve bunun kent açısından da önemini ortaya konmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, urban places which emerged as a result of communal living, have experienced different problems. Today, public authorities undertake legal and structural reforms to provide solutions for such problems as urban infrastructure, parks, urban slums, housing, clean water etc. However, in order for these reforms to be successful, urban and neighborhood safety should also be provided. Today, the need for security apart from other physical human needs has become one of the most important urban issues. Urban residents view the problem of security as an issue for whole society rather than regarding it as an individual issue.The basic unit for the provision of urban security have been neighborhood associations and neighborhood administrations throughout history. In addition ot city walls around cities, there have been walls separating each neihgborhood in a city. The purpose of these measures at the level of urban and neighborhood has been increasing trust, cooperation and sharing common concerns among people living together.People are tied together with religious, moral, cultural as well as kinship ties. People increasingly need to establish social control mechanisms to provide safety and security at the level of city and neighborhood. In Turkish society, neighborhood has always been at the forfront of urban life and perceived as a safe urban unit. Recently, as centers of living, neighborhood has become more important. Demographic, economic and social changes have made urban and neighborhood security important issues. Particularly, alienation among urban populations, prejudices towards others and the dissolution of social values make the establishment and functionality of these control mechanisms necessary.In this thesis, the importance of urban and neighborhood security has been studied in the neighborhoods in the central district of Hatay province (Antakya). This study analyzes different aspects of the neighborhood conscioussness and neighborhood safety in these neighborhoods. It also discusses the importance of these issues for the city.