Sağlık sorunları çerçevesinde Milli Türk Tıp Kongreleri (1938-1958)
Turkish National Medical Congress between 1938 and 1958 within healt problems
- Tez No: 264781
- Danışmanlar: PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Türk İnkılap Tarihi, Public Administration, Health Care Management, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Health Problems, Health Policies, Turkish National Medicine Congress, Ministry of Health
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada sağlık sorunları çerçevesinde 1938 ve 1958 yılları arasındaki Milli Türk Tıp Kongreleri ele alınmıştır. Tezin başlangıç bölümünde Cumhuriyet öncesi ve sonrası Türkiye'nin genel sağlık koşullarından ayrıca sağlık hizmetleri ve kuruluşlarından genel hatlarıyla söz edilmiştir.Tezin birinci bölümünde; Atatürk dönemi sonrası sağlık politikalarının (1938-1958) hükümet programlarına yansımalarıyla, bu dönemlerdeki Sağlık Bakanları'nın Türkiye Büyük Millet Meclisindeki bütçe konuşmaları sırasında hastalıklarla mücadele yöntemlerini ve ülkenin bütçe olanakları göz önüne alınarak özellikle ülkeyi kasıp kavuran sıtma, trahom, verem mücadeleleri gibi toplumsal hastalıkların yok edilmesi ve sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için sağlık ocakları, dispanserler ve hastanelerin yaptırılması, kısaca halk sağlığının korunabilmesi için gereken her türlü bütçe olanakları kullanılması hükümet çalışmalarının ilk amacı olmuştur.Tezin ikinci bölümünde; 1938-1958 yılları arasında yapılan ve 20 yılı kapsayan hükümetlerin, ülkenin sağlık sorunlarını çözme çalışmalarına bilimsel yönden katkıda bulunmak, yeni yöntemler geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak için Ulu Önder Atatürk'ün 1920 yılında düşündüğü ve 1-3 Eylül 1925 yılında Ankara'da başlayıp 2000 yılına kadar süren Milli Türk Tıp Kongrelerinden çıkan sonuçlardan, dönemin Sağlık Bakanlıkları bilimsel verileri ve önerileri sağlık alanında değerlendirerek uygulamışlardır.Tezin üçüncü bölümünde; dönemin Türkiye'sinde sağlık haritaları ele alınmış, sağlık sorunları ve çözüm önerileri üzerinde durulmuş, sorunların çözülebilmesi için meclisten çeşitli kanunlar çıkarılarak uygulanmaya konulmasına çalışılmıştır.Tezin sonuç bölümünde ise sağlık hizmetlerinin birinci derecede devletin görevi olduğu belirtilmiş T.B.M.M.'nin 3 Mayıs 1920'de kabul ettiği yasa ile kurulan S.S.Y.B.'nın yapılan Milli Tıp Kongrelerinden bilimsel önerilerinden yararlanıldığı görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Sağlık Sorunları, Sağlık Politikaları, Milli Türk Tıp Kongreleri, Sağlık Bakanlığı
Özet (Çeviri)
In this study, Turkısh National Medical Congress between 1938 and 1958 have been searched within health problems. At the beginning of the thesis the Turkey?s general health conditions before and after republic, and health services and institutions have been dealth with generally.In the first part of the study, the health policy following Atatürk?s era (1938-1958) and the speech of Minister of Health on butget representatives in the government programmes have been searched. And also, in order to eradicate the social diseases as malaria, trahoma, and tuberculosis which were nationwide at that time, and to build and generalize health centers at first stage, and then dispanceries and hospitals for the purpose of bringing up healthy generations; briefly, using every oppotunity of the government budgets in order to maintain public health became the leading major of government work.In the second part of the study , the scientific data and proposals of Ministry of Health of the government on health area have been evaluated in order to make a scientific contribution, to develop new methods and have them to be applied in the study of the governments that were carried out between 1938-1958 and cumprising around 20 years, all of which were thought of by the greatest leader M.K. Atatürk , and were announced at the National Turkish Medicine Congress in 1-3 September,1925.In the conclusion part of the thesis, it was stated that health services have been the responsibility of the state in the first place, and also it has been observed that the ministry of Health and Social Support, which were founded at the basis of law that were accepted by T.N.A. on May 3, 1920, has made use of the suggestions of National Health Congress.In the Conclusion part of this thesis a health map of Turkey has been drawn and establishment of health problems and solutions have been proposed.