Administrators', teachers' and students' perceptions about the benefits of and barriers to tell at Koya University
Koya Üniversitesindeki yöneticilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin teknoloji destekli dil öğreniminin faydaları ve zorluklarına yönelik algıları
- Tez No: 264823
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PHİLİP DURRANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Destekli Dil Öğrenimi (TDDÖ), TDDÖ'ye yönelik tutumlar, TDDÖ'nün yararları, TDDÖ'nün zorlukları, Teknoloji kullanımı seviyesi
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada yöneticilerin, İngilizce öğretmenlerinin ve İngiliz dili öğrencilerinin, Teknoloji Destekli Dil Öğrenimi'nin (TDDÖ) yararları ve zorluklarına yönelik duyguları ve bakış açılarını incelenmiştir. Çalışma, Irak'ın kuzeyindeki bir devlet üniversitesinin İngilizce Bölümünde yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı eğitim amaçlarıyla teknolojiyi nadiren kullanan öğretmen ve öğrencilerin dil öğretim ve öğreniminde teknoloji kullanımına dair tutumlarını anlamaktır. Ayrıca çalışma, katılımcıların teknoloji kullanımı seviyelerini bulmayı amaçlamıştır. Son olarak, yöneticilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin karşılaştıkları zorluklar incelenmiştir.Veri toplamada anketler ve görüşmeler kullanılmıştır. İlk anket, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflardaki 124 İngilizce bölümü öğrencisine uygulanmıştır. İkinci anket, aynı üniversitedeki doktora, yüksek lisans ve yüksek lisans adayı dokuz İngilizce bölümü öğrencisine dağıtılmıştır. Ayrıca, daha fazla bilgi edinmek amacıyla üç yönetici, üç öğretmen ve dört öğrenci ile görüşmeler yapılmıştır.Araştırma sonuçları, eğitimde teknoloji kullanımına yönelik olumlu yaklaşımlara rağmen öğretmenlerin ve öğrencilerin teknolojiyi eğitimlerinde nadir kullandıklarını göstermiştir. Bu nadir teknoloji kullanımı pek çok engelden kaynaklanmaktadır. Teknolojik araçların yetersizliği, finansal problemler ve elektrik enerjisi eksikliği öğretmenlerin ve öğrencilerin dil öğretim ve öğrenimlerinde teknoloji ile bütünleşmesini engelleyen başlıca sorunlardır. Ek olarak, sonuçlar, teknoloji kullanımı yetersizliğinden ve teknoloji eğitimi eksikliğinden öğrencilerin zarar gördüğünü göstermiştir.Sonuç olarak, bu çalışma eğitimin teknoloji ile bütünleşmesi için teknolojik araçlara yeterli finansman sağlanması, eğitim seansları ve elektrik enerjisi sağlanması gibi bir kaç pedagojik öneri sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the feelings and viewpoints of administrators, EFL teachers and EFL students on the benefits of and barriers to technology-enhanced language learning (TELL). This study has been conducted in an English Department at a state university in the north of Iraq. The purpose of this study was to understand the attitudes of teachers and students who infrequently use technology for educational purposes towards the use of technology for language teaching and learning. Moreover, this study aimed to find out the participants? level of technology use. Finally, barriers that administrators, teachers and students encounter were examined.Questionnaires and interviews were administered in order to collect data. The first questionnaire was distributed to 124 EFL students whose educational grades were freshmen, sophomores, juniors and seniors. The second questionnaire was administered to nine EFL teachers at the same university whose educational degrees were PhD, MA and MA candidate. Moreover, three administrators, three teachers and four students were interviewed in order to get further information.The findings showed that despite their positive attitudes towards technology integration in education, the teachers and students were infrequently incorporating technology into their education. The infrequent use of technology is due to several barriers. Deficiency of technological instruments, financial problem and lack of electricity are challenges that prevent teachers and students from integrating technology into their language teaching and learning. In addition, the results indicated that lack of proficiency in using technology and lack of technology-training courses are also barriers that students suffer from.Finally, this study presented several pedagogical suggestions such as providing sufficient funding for technological instruments, training courses and electricity in order to increase technology integration in education.