Eski ve Orta Türkçe hayvan isimlerinin etimolojisi
The etymology of old and medieval Turkish animal names
- Tez No: 264922
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN FİKRİ SERTKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Etimoloji, Etimolojik Sözlük, Eski Türkçe, Orta Türkçe, Hayvanİsimleri, Sözlük, Etymology, Etymological Dictionary, Old Turkish, Medieval Turkish, Animal Names, Dictionary
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 363
Özet
?Eski ve Orta Türkçe Hayvan İsimlerinin Etimolojisi? isimli çalışmanın kapsamı Eski veOrta Türkçe metinleri ile sınırlı olup 8.-13. yüzyıllar arası yazılan Türkçe metinlerinmalzemesine dayanacaktır.Bu konu ile ilgili üç sözlük Leksika (Moskova, 1997), An Etymological Dictionary ofPre-Thirteenth Century Turkish (Oxford, 1972), Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü (Ankara,1999) ve bir makale Nazvaniya Domaşnih i Dikih Jivotnıh v Tyurskih Yazıkah (Moskova,1961) taranarak çalışmanın malzemesi elde edilmiştir.Araştırmamızın sonucunda 155 maddeden oluşan ?Eski ve Orta Türkçe Hayvanİsimlerinin Etimolojik Sözlüğü? yapılmıştır. Ayrıca, ?Leksika, 1997?nin ?Hayvan İsimleri?bölümü Türkiye Türkçesi'ne çevirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The scope of the thesis which is called as ?The Etymology of Old and Medieval TurkishAnimal Names? is limited to the Old and Medieval Turkish texts between the 8th-13thcentury and it will be based on the written material of Turkish texts between the 8th-13thcentury.The material of work was recieved by scanning three dictionaries Leksika (Moskow,1997), An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth Century Turkish (Oxford, 1972), TheEtymological Dictionary of Turkish Language (Ankara, 1999) and an article on this subjectNazvaniya Domaşnih i Dikih Jivotnıh v Tyurskih Yazıkah (Moskow, 1961).As a result of our research was performed“An Etymological Dictionary of Old andMedieval Turkish Animal Names”which consists of 155 substances. Also, the part of thebook ?Leksika, 1997? which is called as ?Animal Names? was translated into Turkish.iv