Türkiye'de kadın yoksuluğu
Poverty of women in Turkey
- Tez No: 265045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ŞENKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: yoksulluk, toplumsal cinsiyet, kadın yoksulluğu, kadın emeği, küreselleşme, sosyal dışlanma, poverty, gender, female poverty, female labor, globalization, social exclusion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yoksulluk tüm dünyada son yıllarda en çok tartışılan toplumsal sorunlardan biri haline gelmiştir. Bu sorun tüm insanları doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemekle birlikte, kadın ve erkek arasında var olan yapısal eşitsizlikler dolayısıyla kadınlar yoksulluğu farklı biçimlerde, farklı zamanlarda ve farklı mekânlarda yaşamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı; birçok yoksulluk tartışmasının ihmal ettiği ?kadın yoksulluğu? kavramı ve deneyimini Türkiye deneyimi özelinde tartışmaktır. Temel olarak Türkiye'de kadın yoksulluğu hem yoksulluk hem de toplumsal cinsiyet literatürlerine ayrı ayrı ve birlikte bakılarak incelenecek; kadın ve yoksulluk alanında yapılan `yoksulluğun kadınlaşması','klasik yoksulluk çalışmaları ve `yoksulluğun toplumsal cinsiyeti' teorik yaklaşımları ve tartışmaları çerçevesinde eleştirel bir yaklaşımla ortaya konulacaktır. Kadın yoksulluğunun Türkiye'de ve dünyada otaya çıkış nedenleri, boyutları ve kadın yoksulluğu ile başarılı mevcut mücadele yöntemleri anlatıldıktan sonra, araştırmanın kapsamı çerçevesinde ortaya çıkan kadın yoksulluğu ile mücadele ilgili çözüm önerileri sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Poverty has become one of the most crucial problems of the world in recent years. While concerning everyone in direct or indirect ways, women live poverty in different ways, at different times and spaces because of the structural inequalities that exist between men and women. The aim of this study, hence, is to discuss the long-neglected issue of ?female poverty? in the context of Turkey. The question of female poverty in Turkey will mainly be explored with respect to the literatures of both poverty and gender regime; and then will be critically assessed vis-à-vis the theoretical frameworks and discussions of `feminization of poverty? and mainstream poverty studies. Following the discussions of different dimensions and reasons of female poverty in Turkey and in the world; various existing and new proposals for fighting with female poverty will be presented.