Türev ürünlerin işletmeler ve bankalar açısından muhasebeleştirilmesi
The accounting of the derivatives in terms of banks and businesses
- Tez No: 265114
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ELİTAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Türev ürünler, türev ürünlerin muhasebeleştirilmesi, bankacılık, Derivative products, accounting for derivative products, banking
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
 - Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünya ekonomisindeki gelişmeler, ilerleyen teknoloji, piyasalardaki profesyonelleşmeler, faiz ve döviz kurundaki dalgalanmalar piyasayı yeni ürün arayışlarına itmiştir. Böylece, finansal türev ürünler ortaya çıkmıştır. Türev ürünler sermaye piyasalarının gelişmesinde önemli bir rol oynamakta olup; forward, futures, swap ve opsiyon sözleşmelerinden oluşmaktadır. Bu ürünler yatırımcılar için riskten korunma, spekülasyon ve arbitraj stratejilerine olanak sağlamaktadır.Türev Ürünler yeni dönem bankacılığında kar marjı ve hacim açısından bankalar için de önemli araçlardan birisidir. Çalışmanın birinci bölümünde türev ürünlerin tarihsel gelişimi, kullanım amaçları, özellikleri ve birbirleri ile karşılaştırılması konuları ele alınacaktır. İkinci bölümünde bu ürünlerin muhasebe standartları doğrultusunda muhasebeleştirilmesi, sonuç bölümünde ise; Türk bankacılık sektör yapısı ve banka muhasebesi çerçevesinde türev ürünlerin muhasebeleştirilme uygulamalarına yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
developments in the world economy, advanced technology, the growth in the markets, the fluctuation in the interest and exchange rate made it necessary for markets to look for new products. By that way, financial derivative products emerged. Derivative products play an important role in the development of the capital markets. They include; forward, future and swap contracts. These products contribute to the protection from the risks, speculation and arbitrage strategies for native and foreign investor.Derivative products ara one of the important tools in respect to profit margin and volume for banks in new period banking. So, its usage and the subject of its being initial recognition are gradually gaining importance.In the first sectıon of the study, the historical development of the derivative products, the purpose of using them, their features and their being compared with each other are being discussed. In the second section, this products' being initial recognition in accordance with the accounting standarts and in the conclusion part, Turkish banking sector structure and the applications of the derivative products and their being initial recognition in respect to bank accounting will be explained.