Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde okul yöneticilerinin yetiştirilme programları ve atanmaları
The comparison of the training processes and appoinment procedures of the managers in European Union countries and in Turkey
  1. Tez No: 265127
  2. Yazar: SONAY ÖZBERK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, okul yöneticilerinin yetiştirilmesi, okul yöneticilerinin atanması, School management, Training of school managers, Appoinment of school managers
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Avrupa Birliğine aday olma sürecinde Türkiye istenen değişikliklere eğitim alanındaki ilerlemelerle başlamıştır. Bu amaçla eğitimin çeşitli alanlarında yapılan girişimler çoğunlukla ve ağırlıklı olarak eğitim ve öğretim programları üzerine yoğunlaşmaktadır. Eğitim yönetiminde yapılan değişiklikler ise oldukça zayıf kalmıştır. Bu araştırma Türkiye ve Avrupa Birliğine üye olan ülkelerde okul yöneticilerinin yetiştirilme programları ve atanma süreçlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırmanın çoklu durum çalışmasına göre desenlenmiş araştırmada Avrupa Birliğine üye ülke arasından dört tanesi rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Örnekleme içinde bulunan ülkeler çağa ayak uyduran ve her açıdan örnek alınan İsveç, Danimarka, İspanya ve Finlandiya'dır. Betimsel analiz yöntemiyle elde edilen veriler analiz edilmiştir. Yapılan bu araştırma sonucunda dört Avrupa Birliği ülkesinde okul yöneticilerine yönelik benzer yetiştirme programlarının düzenlendiği ve atama süreçlerinin hepsinde de uygulandığı, buna karşın Türkiye'de bu tür bir yetiştirme programının uygulanmadığı ve atama sürecinin çok farklı işlediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkey, in the period of becoming a member of European Union, has started to get a good progress with the improvements in education. In this purpose the efforts taken in various fields of education have been mostly concentrated on teaching and training programmes. However, the changes in education management have been weak. This paper was carried out in order to compare and investigate the training and appointment procedures of school managers in Turkey and the EU member countries. The paper is a qualitative study designed to multiple case study and four countries out of EU members: Sweden, Denmark, Spain and Finland have been selected randomly since they keep up with the modern age and have been taken as the models in all aspects. The driven data was analyzed within the descriptive analysis method. The training and appointment procedures of school managers in Turkey and these four countries have been analyzed and compared. In the analysis and comparison, those have been found out that in these four European countries similar training, appointing procedures are being followed for the education managers; on the other hand, a similar training programme for the school managers is not organized in Turkey and the appointing procedure is totally different.