Küreselleşme sürecinde değişim ve devlet Türkiye örneği
Change and government in the process of globalization model of Turkey
  1. Tez No: 265128
  2. Yazar: HİDAYET KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA DİREKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, değişim, ulus devlet, kamu yönetimi, Globalization, change, nation states, public administration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Günümüzde var olan devletlerin (yeni ve eski, zengin ve fakir, merkezi ve çevresel), hepsi güçlerini ve egemenliklerini yavaş yavaş ve dikkati çekecek şekilde aşındıran, birçok gelişmeden etkilenmektedir. Küreselleşme, ulus devletlerin ve onların yönetim aygıtı olan kamu yönetimlerinin dikkate almak zorunda olduğu bir değişim ve dönüşüm sürecini ifade etmektedir. Devletleri etkileyen ve aşındıran bu faktörler, çoğunlukla küreselleşmeyi oluşturan süreçlerle ilgilidir. Küreselleşme süreci ulus devletleri, kendi çıkarları doğrultusunda dönüşüme uğratarak yeni işlevler yüklemekte ya da belli işlevleri sürdürmesini beklemektedir. Bu nedenle çalışmada, küreselleşmenin karşısında ya da yanında olmak gibi bir amaç güdülmemiş, ülkemizin içerisinde bulunduğu coğrafyanın dinamiklerini algılayarak küreselleşme sürecinden merkez ülkeleri gibi kazançlı çıkmasını sağlayacak politikalar öngörmesi ve uygulamasına katkıda bulunulmak istenmiştir.Çalışmamızda ulus devletin ve kamu yönetiminin ekonomik, siyasi, hukuki, ve yönetimsel olarak, küreselleşmeyle birlikte geçirdiği değişim süreci, bu süreçte etkili olan faktörler ve bunların birbirleriyle etkileşimi ile bu etkileşimin özellikle 1980 sonrası dönemde devlet yapımız üzerindeki etkileri incelenmiştir. Tezimizde ulus devletler dünyasının değiştiği, küreselleşmenin bu değişimin önemli bir kaynağı olduğu, küreselleşmenin değişik yollarla ulus devletlerin rollerini ve birbiriyle ve küresel politik sistemdeki diğer aktörlerle olan ilişkilerini değiştirdiği, bu değişimin, belli sınırlar içerisindeki geleneksel mutlak egemenliği aşındırdığı, ulus devletin bağımsız ekonomik ve sosyal politikaları izleme kapasitesini zayıflattığı, ancak devletlerin, geleneksel anlamda olmasa da ?egemen? kaldığı, hala devlete önemli ölçüde otonom bir alan bıraktığı ve ulusal rekabeti artırmak için yeni kontrol alanları sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s world all the states (new or old, poor or rich, centralized or non-centralized), are effected by developments which erode their powers and sovereignty. Globalization expresses a change and development process to be taken into consideration by nation-states and its public administration units which are administration instrument of nation states. These factors which effect and erode states are mostly related with processes which form globalization. Globalization process charges nation-states with new duties by transforming them or expects them to maintain their particular duties in accordance with its interests. That is why, it was not aimed to support or oppose globalization in the current study. It was intended to contribute to the projection and implementation of the policies by our country which would help our country in gaining the best advantage from the globalization as it is case with developed countries by taking into consideration the dynamics of the geography it is situated.In our study, it has been examined how nation-states and public administration have changed legally, economically, politically and administratively with globalization, factors which played role in this process, the interaction of these factors and the effect of this interaction on the organization of our state in the period after 1980. In our thesis, it has been concluded that nation states world is changing, globalization is an important reason of this change, globalization changes the roles of the nation-states, the relations among the nation states and other actors in global political system in different ways, this change erodes traditional absolute sovereignty which is within clear-cut boundaries, globalization weakens capacity of nation-states to implement independent economic and social policies, but states continue to be ?sovereign? even if it is not in traditional sense and globalization still gives states considerable amount of autonomous space and it provides states with new control areas to increase national competition.