Matematiği günlük yaşama transfer etmede matematiksel modellemenin etkisi
The effects of mathematical modeling on transferring mathematics into daily life
- Tez No: 265182
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN UMAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Matematiksel Modelleme, Matematiğin Günlük Yaşama Transferi, Matematiği Günlük Yaşamla İlişkilendirme, Mathematics education, mathematical modeling, transferring mathematics into daily life, associating mathematics with daily life
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu araştırmanın amacı matematiksel modelleme etkinliklerinin, öğrencilerin matematik dersinde öğrendiklerini günlük yaşama transfer etme becerilerinin gelişimine etkisini incelemektir.Araştırma alt sosyo-ekonomik düzeyden öğrencilerin devam ettiği bir devlet okulunun 6. ve 7. sınıfları üzerinde, 116 öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırmacı tarafından geliştirilen ve içinde günlük yaşamdan alınmış problem durumları, günlük yaşamda matematik dilini kullanmaya yönelik açık uçlu sorular ve matematikle günlük yaşamı ilişkilendirmeye yönelik maddeler bulunan ?Günlük Yaşam Matematik Testi? ön test olarak tüm gruplara uygulanmıştır. Ardından deney grubu olarak belirlenen 6. ve 7. sınıflardan birer sınıfla haftada iki ders saati olmak üzere matematiksel modelleme etkinlikleriyle çalışılmış, dönem sonunda da deney ve kontrol gruplarına ?Günlük Yaşam Matematik Testi? son test olarak tekrar uygulanmış, ayrıca deney grubundaki öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.Sonuç olarak her iki sınıf düzeyinde de, matematiksel modelleme etkinlikleri kullanılan grupların, günlük yaşam problem durumlarında matematikten yararlanma, günlük yaşamlarında matematik dilini kullanma ve matematikle günlük yaşamı ilişkilendirme düzeyleri, bu etkinliklerin kullanılmadığı gruplardan yüksek olduğu belirlenmiştir. 6. sınıf deney grubuyla, 7. sınıf deney grubunun matematiği günlük yaşama transfer edebilme düzeylerindeki artışları arasında anlamlı bir fark bulunamamış, bu nedenle matematiksel modelleme etkinliklerinin okulda öğrenilen matematiği günlük yaşama transfer etmeye etkisinin sınıf düzeyine bağlı olmadığı sonucuna varılmıştır.Yapılan görüşmelerde ise öğrencilerin matematiksel modelleme etkinlikleriyle çalışmalarından sonra günlük yaşam ve matematik arasındaki bağla ilgili düşüncelerinde olumlu yönde gelişmeler olduğu belirlenmiştir. Ayrıca etkinlikler süresince matematik dersinde başarı düzeyi düşük öğrencilerin de modelleme sürecine etkin bir şekilde katıldıkları ve başarıyla model geliştirme sürecini noktalandırabildikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of mathematical modeling activities on students? ability to transfer the mathematical concepts into the daily life.This study was applied to 116 sixth and seventh grade students from one public school located in a low socioeconomic status in Ankara residential area. The ?Daily Life Mathematics Test? (DLMT) which consists of problem situations taken from daily life, open-ended questions about using mathematical language in daily life, items about associating mathematics with daily life was administered to both experimental and control groups as a pre-test. The test was developed by the researcher.Activities about mathematical modeling were given to the one sixth and seventh grade students as an experimental group for two hours in a week lasting one semester. DLMT was administered to the students as a post-test at the end of the semester. Furthermore, as qualitative data, semi-structured interviews were carried out with the students from experimental group.The results revealed that mathematical modeling-based instruction for both sixth and seventh grade had a significant effect on students? ability about using mathematics in daily life problem situations, using mathematical language in daily life and associating mathematics with daily life compared to other groups in which the mathematical modeling-based instruction was not utilized. There was no significant difference between the sixth and seventh grade students in terms of their levels in transferring mathematics into their daily life.The results of the interviews indicated that the mathematical modeling activities had positive effects on experimental group student?s thoughts about relationships between mathematics with daily life. Also, it was observed that the students with low achievement in mathematics participated in the mathematical modeling activities effectively during the experiment.