Siverek İlçesinin tarihi, sosyo-kültürel yapısı
District Siverek date, the socio-cultural structure
  1. Tez No: 265270
  2. Yazar: ZELAL ÖZAĞAÇHANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siverek, Tarih, Coğrafya, Eğitim, Halkevleri, Kültürel Yapı, Siverek, Histroy, Geopraphy, Education Community Houses, Cultural Structure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 588
Özet
Siverek İlçesi'nin tarihi sosyo-kültürel yapısı konulu bu yüksek lisans çalışmasında, Siverek İlçesi'nin tarihi, coğrafyası, eğitim, halkevleri ve kültürel yapısı altı bölümde ele alındı. Siverek'e dair ilk resmi kaynakların, yörenin Osmanlı hakimiyeti altına girdikten sonra kayıt altına alınmaya başlamasından dolayı, ilçenin tarihi Diyarbakır tarihi dahilinde incelendi. İlçe tarihini ortaya koymak bakımından yerel kaynaklar ve ilçedeki tarihi kalıntılar ile ilgili incelemeler de değerlendirmeye alındı. Coğrafi ortamın tespiti o yerin tarihi ve kültürü üzerindeki etkisini de değerlendirmek bakımından önemli olduğu için Siverek İlçesi'nin coğrafi yapısı; morfolojik, jeolojik, hidrografik özellikleri ile birlikte kısaca ele alındı. 16. yüzyıla dair Osmanlı kayıtlarının yer aldığı eserler incelenerek Siverek'in eğitim yapısı ortaya konuldu. Siverek İlçesi'ndeki eski okulların arşivlerinde yapılan araştırma ile Siverek'te Eğitim konusu zenginleştirildi. Siverek İlçesi'nde Halkevinin yaptığı çalışmalar ayrı bir bölüm olarak ele alındı. İlçede Halkevi'nin çalışmalarına genişçe yer verildi. Kültür ve Kültürel Yapı kavramları açıklığa kavuşturulduktan sonra Siverek İlçesi'nde beslenme kültürü, halk sanatları ve zanaatları, yöresel kıyafetler, yöresel oyunlar, çocuk oyunları, doğum, evlenme, ölüm, asker uğurlama ve gelenekler açıklandı. Sonuç kısmında araştırmanın genel bir değerlendirmesi yapıldıktan sonra çözüm ve öneriler ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
The research about historical, socio-cultural structure of state Siverek. Historical, geographical educational, cultural structure and folks of Siverek, narrated in six parts. The first formal sources about Siverek, as the state was recorded after it came under ascendance of Otoman Empire, history of the state was examined inside Diyarbakır history. To show the history of state local sources and historical remnonts were evaluated. Determining geographical environment is important for evaulating its effects on the history and geography of the state, geographical, morfobgical jeological features are narrated briefly. Educational structure of Siverek was mentioned by investigating elements about Ottomon empire of 16 th century. Subject of education in Siverek enriched by the research of records from the old schools in Siverek. Researches of community hauses in Siverek are mentioned in a different part. Research of community house is mentioned widely. After clarifying the concept of culture and culturel, local dress, local activities, child games birth, marriage, sending off soldier and customs are told. In the conclusion part after a general evaluation of thesis solutions and suggestions are presented.