Kahta'nın kuruluşu, gelişmesi ve fonksiyonları
Kâhta development and functions of the organization
- Tez No: 357387
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ARINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yerleşme, Kâhta Şehri, Ekonomik özellikleri, Göçler, Nüfusu, Ekonomisi, Atatürk Barajı, Nemrut Dağı Milli Parkı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat Bölümü'nde yer alan Kâhta, Toros sıra dağlarının eteklerinde geniş bir plato üzerinde kurulmuştur. Kâhta, doğuda Gerger, güney ve güneydoğuda Şanlıurfa ili, güneybatıda Samsat ilçesi, batıda Adıyaman, kuzeyde Sincik ilçesi ve Malatya ili ile çevrilidir. Günümüzde Kâhta'nın doğu ve güneydoğu kesimindeki sınırını Atatürk Baraj Gölü oluşturmaktadır. Şehrin kuzeyi dağlık olup, bu bölgede köyler, yamaçlara kurulmuştur. Güneydeki köyler ise ova içerisindedir. Cumhuriyetin ilanından sonra şehir, eski Kâhta'nın 26 km güneyinde Kocahisar Köyü'ne taşınmıştır. Kâhta, 1948 yılında belediye, 1952 yılında ise kaymakamlık teşkilatına kavuşarak şehir merkezi olmuştur. Kâhta şehri 1954 yılında Adıyaman'a bağlanmıştır. Kâhta ve çevresinin doğal bitki örtüsü step görünümündedir. Engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Kâhta'da deniz etkisinden uzak kalışın bir sonucu olarak Akdeniz İklimi'nin yarı kurak step tipi olarak da tanımlanabilecek geçiş tipi iklim şartları yaşanır. Kâhta şehrinin 2011 yılı itibariyle nüfusu 64441'dir. Yerleşme tarihi Urartulara kadar uzanmaktadır. Daha sonra Aramiler, Partlar, Asurlular, Kommagene Krallığı, Selçuklular, Danişmentler ve Osmanlılar egemen olmuşlardır. Ekonomik fonksiyonları hizmet, tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Şehirde, çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Az sayıda modern sanayi tesisi ve önemli ölçüde küçük ticari kuruluşları mevcuttur. Her yıl 60000 civarında turistin ziyaret ettiği Nemrut Dağı Millî Parkı ve dini merkez olarak kabul edilen Durak Köyü (Menzil), Kâhta'nın en önemli turizm ve ekonomik değerleri arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
City of Kâhta which is established in South-East Anatolia Region's Middle Euphrates part, is settled down on a plateau. In east side Gerger city, in south side and south-east side Siverek city, in south-west side Samsat city, in west side Adıyaman city and in north side Sincik and Malatya cities are the neighbours of the Kâhta city. Todays, the east and south-east boundaries of the city is surrounded by Atatürk Dam lake. North side of the city is surrounded by the mountains, in this side of the city villages are settled down near side of the mountains. In south side of the city, villages ara settled down on a plain. Kâhta city has moved from old place to new place nearly 26 km, in early years of the Turkish Republic. Kâhta municipality established in 1948, and first kaimakam has been assigned in 1952. In 1954, Kâhta city become an administrative district under Adıyaman province. The natural plant type of the city is steppeland. The land type of the city is rugged terrain. As a result of being away from the sea, transition climation is observed which can be described as a semi dry steppeland type of Mediterranean Climation. Population of the Kâhta city center recorded as 64441 in 2011. Civilization history of the city, begins with Kingdom of Urartu and follows with Arameans, Parthia, Assyria, Commagene Kingdom, Seljuks, Danişments and Ottomans. Economical activities of the city are rely on service,agriculture and industry. In the city, there exist several type of the agricultural activities, few amount of modern industry fields and furthermore relatively important atelier type industrial structures. Nemrut Mountain and Durak Village, which have more than 60000 tourists each year, are one of the most important tourism and eceonomical values of the city. Keyword: Establishment, Kâhta City, Economical Activities, Migrations, Population, Economy, Atatürk Dam, Nemrut Mountain, Durak Village