Die tiermotive in der Türkischen und Germanischen mythologie
Türk ve Cermen mitolojisindeki hayvan motifleri
  1. Tez No: 265303
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA YAŞAR SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk mitolojisi, Cermen mitolojisi, hayvan motifleri, Turkish Mythology, German Mythology, animal motifs
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dilbilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın ana konusunu Türk ve Cermen mitolojisindeki hayvan motifleri oluşturmaktadır. Bu çalışma ile Türk ve Cermen kültürlerinde yer alan hayvan motiflerinin saptanması ve bunların ardında yatan düşüncelerin kavranılması amaçlanmakta olup, çalışmanın temelinde farklı coğrafyalarda yer alan bu iki ayrı halkın kültürlerinin benzerlikler göstermesi ve bunların aynı kaynağa dayandırılıp dayandırılamayacağı sorusu yatmaktadır.Hayvanlar eski çağlardan beri insanoğlunun dünyasında önemli bir rol oynamaktadır. Hayvanların uçmak, uzağı görebilmek, hızlı koşmak v.b. insanlarda bulunmayan veya insanınkilerden daha üstün özelliklere sahip olmalarından dolayı, eski çağlarda insanlar önceleri hayvanlardan korkmuş, bu korku zamanla saygıya dönüşmüş, hatta tapınma derecesine kadar varmıştır. Eski çağlardan beri insanlar inandıkları tanrılara kurbanlar sunmaktadırlar ve bu törenlerin başrolünde yine hayvanlar yer almaktadır. İncelediğimiz mitolojik hayvan figürleri yaşamın farklı alanlarında üzerlerine yüklenilen anlam ile birlikte sembol olarak kullanılmaktadır. Hayvanlar eski çağlardan beri insanoğlunun günlük yaşamında vazgeçemediği bir unsurdur.Sonuç olarak, bu iki halkın kültürlerine ait hayvan motiflerinin çok çeşitli olduğu ve birbirinden uzakta gelişen bu iki kültüre ait hayvan motifleri ve bunların arkasında yatan düşünceler arasında benzerlikler olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The animal motifs in Turkish and German mythology constitute the main subject of this study. Its purpose is to determine the animal motifs in Turkish and German cultures, and the ideas behind them. Besides, the main concern of the study is the idea that the cultures of these two distinct societies in different geographical regions show similarities and the question whether these similarities have originated from the same source or not.From the ancient times, animals have played a striking role in the mankind?s lives. In those times people were afraid of the animals because they had better or non-existing qualifications when compared with human beings. However, in time this fear has turned into respect, and even reached a level of worship because of animals? better or non- existing features such as flying and running fast when compared with human beings. Since ancient times, people have sacrificed animals to their Gods and animals have been playing a leading part in those ceremonies. The mythological animal figures that we discuss are used as symbols with the meanings attributed to them in various aspects of life. Animals are indispensable in the ordinary lives of the mankind.Consequently, it was understood that the animal motifs belonging to these cultures are diverse and there are similarities between the animal motifs of these two distinct cultures and the ideas behind them.