The Times gazetesine göre Tanzimat Dönemi (1838-1878)
The Tanzimat Era from the standpoint of The Times (1838-1878)
  1. Tez No: 265307
  2. Yazar: GÜNSELİ GÜMÜŞEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEN, YRD. DOÇ. DR. BEKİR KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: The Times, Tanzimat Dönemi, The Times, The Tanzimat Era
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Osmanlı İmparatorluğu, XVIII. yüzyılın ilk yıllarından itibaren Avrupa'nın teknolojik ve ekonomik üstünlüğü karşısında sürekli olarak toprak ve saygınlık yitirmeye başlamış, XIX. yüzyılda ise dağılma sürecine girmiştir. İmparatorluğu bu süreçten kurtarabilmek adına imparatorluk içinde özellikle askeri alanda bir dizi düzenlemeye ve reforma girişilmiştir. Bunun yanı sıra imparatorluğun ayakta kalabilmesi için yalnızca askeri gücün yeterli olmayacağının görülmesiyle Avrupa devletleri ile ?denge politikası? izlenmiştir.Osmanlı İmparatorluğu ve Rus temsilcilerinin 1774 yılında imzaladıkları Küçük Kaynarca Anlaşması Tanzimat Dönemi (1839-1878) için bir başlangıç olma niteliği taşırken aynı zamanda dış güçleri de iç işlerde söz sahibi haline getirmiştir. Osmanlı devlet adamları ise ancak 1798 yılında Napoleon'un Mısır İşgali sırasında imparatorluğun içinde bulunduğu güç durumun, güçsüzlüğün ve yetersizliğin farkına varabilmişlerdir. Ayrıca Avrupalı bir devletin askeri ve diplomatik desteği olmaksızın imparatorluğun toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumanın imkânsızlığını tam anlamıyla kavrayabilmişlerdir.Osmanlı İmparatorluğu'nu Tanzimat Dönemi'ne götüren bu süreç Avrupa'da ve özellikle de İngiltere'de basının devletin finansal desteği olmadan ayakta kalabildiği ve özgür bir duruş sergilediği bir döneme denk gelir. Söz konusu gazetelerin en yetkin olanı günlük The Times gazetesiydi. 1785'te kurulan gazete, dünyanın ilk gazetelerindendir ve özellikle XIX. yüzyılda dış politika olmak üzere kamuoyu oluşturmada önemli bir role sahipti. Doğal olarak The Times gazetesinin XVI. yüzyıl sonlarında ticari amaçlarla başlayan Osmanlı- İngiliz ilişkilerinin XVIII. yüzyıl sonlarından itibaren kazandığı siyasi niteliğe kayıtsız kaldığı düşünülemez. Bu dönemde iki devlet arasındaki ilişkiler ve izlenen politikalar gazetenin imparatorluğa olan ilgisini ve dikkatini doruk noktasına ulaştırdı.The Times gazetesi gelişen olaylara dair haberleri ve görüşleri detaylı şekilde yayınlamıştır. Tüm gelişmelere dikkatle eğilen ve değerlendirmelerde bulunan gazetenin editör yorumları da olayların o günün bakış açısına ve algısına göre anlamlandırmaya çalışmada fayda sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Beginning from the first part of the eighteenth century, the Ottoman Empire started to lose territory and prestige constantly in the presence of European supremacy on economy and technology. In the nineteenth century it entered into a disintegration process. In the Ottoman Empire a range of regulations and reforms were proceeded especially in military area with the aim of rescuing the empire from this process. Besides, a balance policy was started to be followed with European states by realizing that military power was not merely sufficent for surviving of the empire.The Agreement of Kucuk Kaynarca which was signed between the Ottoman Empire and Russian representatives in 1774 was not only a starting point for the Tanzimat Era (1839-1878) but also it had made the external powers arbiters on the internal affairs of the empire. During Napoleon?s Egypt invasion in 1798, if the Ottoman statesmen only could realize the fact that the empire was in a diffucult position, it was also weak and insufficent. In addition, they exactly conceived the impossibility of saving territorial integrity and independence without any European state?s military and diplomatic support.The process that brought the Ottoman Empire to Tanzimat Era was coincided with a period in Europe, especially in England which the media could keep up itself freely without any financial support. The point at issue newspaper was daily The Times which was also the most competent. It was founded in 1785 and it was one of the first newspapers worldwide, most especially in nineteenth century, it had a vital role on shaping the public opinion particularly about political issues. Intrinsically, it is impossible to think that The Times had remained indifferent to the relations of England and the Ottoman Empire which was started with commercial aims in the sixteenth century and then gained a political route in the last years of eighteenth century. The relations of the two states and following policies culminated in the interest and attention of The Times.The Times published the news on events and opinions elaborately. The editorial comments that examined and evaluated for all developing events became efficient on trying to give the meaning of the period?s point of views and real perceptions