Kur'an'a göre Kur'an öncesi dönemde Mekkelilerin inanç dünyası
The belief of the Meccan's in the pre-Quranic period according to the Quran
  1. Tez No: 265451
  2. Yazar: YAVUZ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mekke, Kâbe, Peygamber, Cahiliyye, Kur'ân, son peygamber, Mecca, Ka?bah, Prophet, Jahiliyyah, Quran, last Messenger
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'de yeryüzünde insanlar için kurulan ilk evin Mekke'de bulunan Kâbe olduğu belirtilir. Evin (mabedin) sahibi olan Yüce Yaratıcı son ilâhi vahyi Mekke'ye göndermiştir. İslâm dininin yaşanabilirliği ?Mekke-Medine sokaklarında yaşanarak? asırlar sonrasına model olarak sunulmuştur.Mekke, İslâm öncesinde sahip olduğu ?Cahiliye Dönemi'nin ?yaşandığı ve İslâm sonrasında Asr-ı saadet dönemi'nin yaşandığı yer olarak karşımızda durmaktadır. Bu yönü ile Mekke, her devirde iyi ya da kötü, insanların örnek alabilecekleri model kişi ve kişilikleri bulabilecekleri tarihî bir müze konumundadır. Orada yaşanan her sahne Kur'ân'ın rehberliğinde ve tarihin ışığında aydınlatılmıştır.Son ilâhi çağrı'nın tesadüfî olarak Arap yarımadasında Mekke'ye gönderilmediğini, yeryüzünde ilk inşa edilen beyt'in yerinin Mekke olmasının aslında son peygamber Hz. Muhammed'in getireceği son dinin de habercisi olduğunu düşünüyoruz. Allah inancına sahip olduğu halde bu inancına şirki bulaştıran Mekke toplumunda nelerin yanlış olduğunu, diğer dinî inançlarda nelerin nasıl çarpıtıldığını ve bu durumun Kur'ân ayetleri ile nasıl tespit edildiğini, nasıl tashih edildiğini Kur'ân bütünlüğü içinde ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
İn Noble Quran, it is stated that Ka?bah which was built in Mecca, was the first temple on the earth. The Almighty Creator who is the Owner Of House sent the last divine inspiration to Mecca. Liveability of Islamic Religion ?by being lived in streets of Mecca and Medinah? was presented as a model to post ages.Mecca stands as a place where Jahiliyyah (Days of Ignorance) in pre-Islamic era and Post- Islamic Golden Ages had been lived in with this aspect. Mecca is in the state of a historical museum that people can find for good or ill model person and personalities in every age. Every scene lived in there were enlightened under the guidance of Quran and in the light of history.We think that the last divine invitation wasn?t sent coincidentially to Mecca in Arabian Peninsula, accordingly the first house built in Mecca is also the Messenger for the last religion brouhgt by the last prophet Holy Mohammed. With the integrity of Quran, we tried to reveal what were the wrongs in Meccan who were blurred shirk to their Allah belief, what were the things and how they were distorted in other religious beliefs and how they were determined and adjusted by the verse of Quran.