Özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilere sayıların İngilizce yazımının öğretiminde eşzamanlı ipucu ile kapat - kopyala - karşılaştır öğretim yöntemlerinin etkililiklerinin karşılaştırılması
Comparing the effectiveness of cover - copy - compare method and simultaneous prompting procedure on teaching students with special learning disability to write the numbers in words in English
- Tez No: 394744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YIKMIŞ, DOÇ. DR. S. SUNAY YILDIRIM DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel öğrenme güçlüğü, yabancı dil öğretimi, sayıların İngilizce yazımı, eşzamanlı ipucuyla öğretim yöntemi, CCC (Kapat-Kopyala-Karşılaştır) öğretim yöntemi, special learning disability, foreign language teaching, writing numbers in words in English, simultaneous prompting procedure, CCC (Cover-Copy-Compare) teaching method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel öğrenme güçlüğü tanısı olan ilköğretim okulu kaynaştırma öğrencilerine sayıların İngilizce yazımının öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretim yöntemi ile CCC (Kapat-Kopyala-Karşılaştır) öğretim yönteminin etkililiklerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada özel öğrenme güçlüğü tanısı olan dört ilköğretim kaynaştırma öğrencileri için sayıların İngilizce yazımının öğretiminde; (1) eşzamanlı ipucuyla öğretim yöntemi etkili olup olmadığı, (2) CCC öğretim yönteminin etkili olup olmadığı, (3) eşzamanlı ipucuyla öğretim yöntemi ve CCC öğretim yönteminden hangisinin daha etkili olduğu, (4) eşzamanlı ipucuyla öğretim yöntemi ve CCC öğretim yöntemi ile uygulanan öğretimin kalıcılığının öğretim bittikten sonra 1., 3. ve 5. haftalarda da devam edip etmediği, (5) eşzamanlı ipucuyla öğretim yöntemi ile CCC öğretim yönteminin öğrenmenin farklı ortam ve farklı kişiler ile genellenmesi açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada İzmir ilinde özel öğrenme güçlüğü tanısı olan iki kız, iki erkek toplam dört öğrenci yer almıştır. Tüm oturumlar birebir öğretim düzenlemesi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tek denekli araştırma desenlerinden dönüşümlü uygulamalar modeli kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni, arastırmaya katılan ögrencilerin belirlenen kelimelerin İngilizcelerini doğru olarak yazma düzeyleridir. Bağımsız değişkeni ise, araştırmaya katılan özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrencilere belirlenen İngilizce kelimelerin yazımının öğretiminde CCC öğretim yöntemi ve eşzamanlı ipucu ile öğretim yöntemi uygulamalarıdır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; sayıların İngilizce yazımının öğretiminde (1) bu araştırmada kullanılan eşzamanlı ipucuyla öğretim yönteminin her dört özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrenci için de etkili olduğu, (2) kullanılan CCC öğretim yönteminin de her dört özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrenci için etkili olduğu, (3) bu iki yöntemden CCC öğretim yöntemi ile yapılan uygulamalarda her dört özel öğrenme güçlüğü tanılı olan öğrencinin de hedef davranışa daha hızlı ulaştığı, (4) öğretim bittikten sonraki 1., 3. ve 5. haftalarda gerçekleştirilen izleme oturumlarında her dört öğrenci için de öğrenimin kalıcılığının devam ettiği ve ayrıca (5) yapılan öğretimin her dört öğrenci için de farklı ortam ve farklı kişiler ile genellenebilir olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the effectiveness of simultaneous prompting procedure and CCC (Cover-Copy-Compare) method on teaching inclusive students with special learning disability diagnosis at primary school level to write the numbers in words, in English. The study was conducted on four inclusive students with special learning disability diagnosis on writing numbers in English, studying; (1) whether or not the simultaneous prompting procedure is effective, (2) whether or not the CCC method is effective, (3) which of the teaching methods: simultaneous prompting procedure and the CCC method is more effective, (4) permanence of education implemented with simultaneous prompting procedure and the CCC method on weeks 1, 3 and 5 once the teaching is completed, (5) with the purpose of generalization, whether or not the education via simultaneous prompting procedure and the CCC method differentiates with different settings on different people are aimed to be analyzed. Four students, two boys and two girls with special learning disability diagnosis from Izmir took part in this study. All sessions were held in one on one educational setting. Alternating treatment model among single subject research design was used for this study. Dependent variable of this study is the level of the participant students writing the determined words correctly in English. The independent variable on the other hand is implementing the CCC method and simultaneous prompting procedure to participating students with special learning disability diagnosis on teaching to write determined English words. According to the findings obtained from this study on teaching to write numbers in English words; the results showed that: (1) simultaneous prompting procedure was effective for all four students with special learning disability diagnosis, (2) CCC method was effective for all four students with special learning disability diagnosis, (3) among these two methods, all four students with special learning disability diagnosis had quicker results in achieving the targeted behavior with the implementation of the CCC method, (4) on maintenance sessions that were held on weeks 1, 3 and 5 following the completion of the teaching, permanence of education proceeded for all four students and also (5) the education found to be generalizable for all four students in different settings and with different people.