Ortaöğretim kimya-ı programında ?mol? konusundaki kavram yanılgılarının önlenmesinde aktif öğrenme yönteminin etkisi
The effect of active learning method on preventing misconceptions in the subject of ?mole? in chemistry-i programme in high school
- Tez No: 265528
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARTAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mol, Kimya Eğitimi, Geleneksel Eğitim, Aktif Öğrenme, Kavram Yanılgısı, Mole, Chemistry Education, Traditional Education, Active Learning, Misconceptions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaöğretim kimya dersinde ?Mol? konusunda öğrencilerin kavram yanılgılarının aktif öğrenme yöntemi ile önlenip önlenmediğinin ölçülmesidir. Ayrıca bu yöntemle işlenen kimya dersi için öğrenci görüşleri değerlendirilmek istenmiştir.Bu çalışmada işleniş için aktif öğrenme yöntemine uygun bir öğretim materyali geliştirilmiştir. Hazırlanan materyal; dört gruptan, ?Cumhuriyet N.S.İ. And. Mes. ve Mes. Lisesi ve 100 Yıl K.T.O.E?den deney grubu DG1 ve kontrol grubu KG1 ; ?Vali Vecdi Gönül Lisesi?nden deney grubu DG2 ve kontrol grubu KG2 toplam 90 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Çalışma 2007-2008 öğretim yılının 2. döneminde 7 hafta süresince yapılmıştır.Araştırmada veri toplamak için öntest ve sontest olarak her gruba ?Mol? Kavram Testi (MKT), Kelime İletişim Testi (KİT) kullanılmıştır. Ayrıca, MBT başarılarına göre seçilmiş DG1 ve KG1'den 6'şar; DG2 ve KG2'den 3'er öğrenciyle yapılandırılmış görüşme yapılmıştır.Çalışma sonunda, aktif öğrenme yöntemi ile ders işleyen öğrencilerin, geleneksel öğretim yönteminden faydalanan öğrencilere göre kavramları öğrenmede daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca deney grubunun kimya dersi ile ve bu dersin işlenişiyle ilgili olumlu görüşlere sahip oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tha aim of this study is to search if active learning in the subject of ?Mole? in chemistry lesson in high school prevents misconceptions. In addition, the students? opinions about the chemistry lesson which was studied by this method was assessed.In this study a teaching material based on active learning was developed. The material was conducted on total four groups with 90 students, namely the experimental group EG1 and the control group CG1 from ?Cumhuriyet N.S.İ. And. Mes. ve Mes. Lisesi ve 100 Yıl K.T.O.E? and the experimental group EG2 and the control group CG2 from ?Vali Vecdi Gönül Lisesi?. The study was conducted in the second half of the year 2007-2008 for seven weeks.In the research ?Mole? Success Test (MST), Vocabulary Communication Test (VCT) were administered to all groups as pre-test and post-test for data collection. Also, based on MST performance structured interviews were used for 6 students, from EG1 and CG1, for 3 students from EG2 and CG2.As a result of this study, it was found that the students which have active learning are more successful at learning concepts than the students have traditional method. It was also found that the experimental group has affirmative views about chemistry and studying chemistry.