Isparta'nın Eğirdir, Senirkent ve Atabey ilçelerinin ağız özelliklerinin tespiti ve Türkçe eğitimi bakımından önemi
The characteristics of dialects and vocabularies of Eğirdir, Senirkent, Atabey and their villages were studied, which were based on the compilations in Eğirdir, Senirkent, Atabey and their villages
- Tez No: 265531
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF ALİ BOZKAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Ağızları, Senirkent, Atabey ve Eğirdir Ağızları
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 464
Özet
Senirkent, Atabey, Eğirdir ilçelerinde ve köylerinde derlemeler esas alınarak, anılan yörenin ağız özellikleri ve söz varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır.“Giriş”te Atabey, Eğirdir ve Senirkent bölgelerinin tarihi ana hatları ile anlatılıp, bölgenin coğrafi konumu ve etnik yapısı ile ilgili bilgiler verilmiştir.I.Bölümde, -Ses Bilgisi- yörelerin ses varlığı ve bunlarla ilgili ses olayları,II.Bölümde, -Şekil bilgisi- yörelerdeki yapım ekleri ile isim ve fiil çekim eklerinin,kelime çeşitlerinin (isim, sıfat, zamir, zarf, edat, fiil) kullanılış şekilleri incelenmiş,III.Bölümde, Senirkent, Atabey, Eğirdir ilçelerinde ve köylerinde derlenen metinler sunulmuş, bu metinlerden yararlanılarak yörelerin söz varlığını ortaya koymak amacıyla birsözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the introduction, the histories of Atabey,Eğirdir, Senirkent, their geographical locations and ethnics were mainly introduced.In the first chapter, Phonetics- the characteristics of vowels and consonants in these areas, ( changement of vowels and consonants, vowel harmony, gradations of vowels and consonants, prothesis, derivations of consonants, assimilation, contraction, metathesis etc.)In the second chapter, Morphology- using of the suffixes in Senirkent, Atabey, Eğirdir and their villages, and the varies of vocabularies ( noun, pronouns, adjectives, adverbs, conjunctions, verbs etc.) were studied.In the third chapter, the texts compiled from Senirkent, Atabey, Eğirdir and its villages were presented, and a dictionary was composed in order to present the vocabularies used especially in these areas by benefitting from the texts compiled from Senirkent,Atabey,Eğirdir and their villages and not recorded speaking.Key structures: Dialects of Anatolia , Senirkent,Atabey and Eğirdir dialects