Anne baba tutumlarının ve çocukların davranışsal özelliklerinin sihirli aile çizim testi ile incelenmesi
Analysing of the parent attitudes and child behavioral characteristics with magical family drawing test
  1. Tez No: 265646
  2. Yazar: NERMİN GÖKSU GÖKTAŞ TELMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI), Çocukların Davranış Problemleri, Sihirli Aile Çizim Testi, Parental Attitudes Research Instrument (PARI), Children Behavioral Problems, The Magical Family Drawing Test
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırma, altı yaş çocuğu olan anne-babaların anne-baba tutumları ile çocukların anne-babalarına yönelik algılarını projektif olarak yansıtma düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektedir.Uygulama altı yaş çocuklarından seçkisiz olarak seçilmiş iki yüz çocuk ve anne-babalarından oluşan iki yüz anne, elli baba ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada kişisel bilgi toplamak için ?Anket Formu?, anne-baba tutumlarını saptamak için ?Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI)?, çocukların davranışsal özelliklerini belirlemek amacıyla ?Conners Anne-baba ve Conners Öğretmen Davranış Değerlendirme Ölçeği?, çocukların anne-babalarına yönelik algılarını projektif biçimde elde etmek için ise ?Sihirli Aile Çizim Testi? kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde PARI alt test puanları ile Sihirli Aile Çizim Testi nitelikleri arasındaki ilişkiye Ki-Kare ile bakılmıştır.Yapılan analizler sonucunda çocukların anne ve babalarını çizmekte tercih ettiği hayvanlar ve nitelikleri arasında belli değişkenler açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur.PARI Sıkı disiplin alt boyutunda çocuğun sihirli aile çiziminde çizilen hayvanın boyutları açısından anlamlı farklılık gözlenmiştir.Ev kadınlığı rolünü reddetme boyutu yüksek annelerin çocuklarının annelerini daha çok saldırgan gruplamasında yer alan bir hayvanla temsil ederken (aslan, kaplan, kartal, yılan, köpek balığı?)Araştırmaya katılan çocukların Sihirli Aile Çizimlerinde anneyi kızların en çok zürafa, erkeklerin kedi, babayı kızların ve erkeklerin en çok aslan, kendilerini ise kızların en çok aslan ve erkeklerin en çok kedi olarak temsil ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is examined the correlation between parental oriented perceptions reflection rate of child?s as projectively and parental attitudes of the parents who have six year old child.The application is executed on some preschools which are located in Adana and Diyarbakır. The sample group includes two hundered children, their two hundered mothers and fifty fathers who are selected randomly.In this research, to identify the mothers and fathers? attitudes, ?PARI- The Scale of Family Life and Child Growth?; to identify the behavior feature ?The Conners Behavior Assesment Scale?; to acquire the parental oriented perceptions reflection rate of child?s as projectively ?The Magical Family Drawing Test? was used. In order to analyze the datum, Chi-Square were used to elucidate the correlation between the scores of PARI and The Magical Family Drawing Test qualifications.As a result of the analyses made, significant distinctness are found in terms of definite variables between children? animal preference and charasteristics in order to draw their parents.It?s observed that, more than half of the children who draw father firstly, are the child of the mothers with high size disapproval of housewife acting, the children in this group rarely draw father figure secondly.The children who are participated to the research are mostly symbolized their own as a leo for girls and as a cat for boys, girls symbolized their mothers as a giraffe, boys as a cat, they both symbolized their father as a leo, in the Magical Family Drawings.