Hocalı soykırımı
Khojaly genocide
- Tez No: 265666
- Danışmanlar: PROF. DR. AYGÜN ATTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Dağlık Karabağ Sorunu, Büyük Ermenistan Projesi, Ermeni Soykırımı ?ddiaları, Hocalı Katliamı, Soykırım, BM Soykırım Suçu, Nagorno-Karabakh problem, the project of Greater Armenia, the Armenian Genocide Allegations, Khojaly Massacre, Genocide, UN Crimes of the Genocide
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
- Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Ermenistan ile Azerbaycan arasında ya?anan Dağlık Karabağ ihtilafı, Ermeni askerileri birliklerinin bu toprakları i?gal ederken Azeri Türklerine kar?ı uyguladıkları katliamlar nedeni ile de çok tartı?ılan konulardan olmu?tur. Özellikle Türk dünyasının konuya yakla?ımı; bu i?gallerin ?Büyük Ermenistan?, katliamların da sözde ?Ermeni Soykırımı? fikri ile yapıldığı yönündedir. Bu katliamların içerisinde, 26 ?ubat 1992 tarihinde Hocalı'da ya?ayan sivil Azeri Türklerine kar?ı uygulanan katliam ise, Ermenilerin Azerbaycan halkına kar?ı uyguladığı mezalimin sembolü durumuna gelmesi nedeniyle ayrı bir önem arz etmektedir. Bu ?ehirde ya?ayan Azeri Türkleri, Ermeni askeri birlikleri tarafından çe?itli i?kence metotları ve insanlık dı?ı muameleler sonucu öldürülmü?, sakat bırakılmı? ya da rehine alınmı?tır. Ya?anan bu faciaya aradan geçen 18 yıla rağmen uluslararası hukuk temelinde bir isim konulamamı?, dolayısıyla suçlular cezalandırılamamı?tır. Bu çalı?manın amacı, Azerbaycan toprağı olan Hocalı kentinin Ermeni askerlerince i?gali sırasında kasaba ahalisine uygulanan katliamın, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözle?mesince tanımlanan soykırım kavramı ile ili?kisini değerlendirmek, katliamı; fikri altyapısı, nedenleri ve sonuçları ile birlikte ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Nagorno-Karabakh problem, the Karabakh Armenian military units during the occupation of Azeri Turkish massacres against the application because of the issues has been much discussed. Turkey and Azerbaijan's opinion, the occupation of the“Greater Armenia”project, the so-called massacre of Armenians“genocide”carried out by the idea of direction. In this massacre which occurred on 26 February 1992 Khojaly massacre of the Armenians against the Azerbaijani people performed the civil status symbol of the atrocities is important to separate due to arrive. Azeri Turks who live in this city, the Armenian military troops and by the various methods of torture and inhuman treatment results have been killed, maimed, or have been taken hostage. This tragedy happened in the intervening 18 years, despite failed to put a name on the basis of international law, so criminals could not be punished. Purpose of this study is Azerbaijani territories with the Khojaly the city of Armenians by the occupation during a town population is applied to the massacre, the UN Crime of Genocide Prevention and Punishment Sözle?mesince defined the concept of genocide in relation to assessment and teacher with the massacre of the intellectual infrastructure, causes and consequences with is to reveal.