Tedarik zincirinde yer alan işletmeler açısından pazar yönlülüğün önemi ve bir uygulama
The importance of market orientation in the supply chain and an application in terms of area businesses
- Tez No: 265715
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. N. FİGEN ERSOY, PROF. DR. BİROL TENEKECİOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Pazar Yönlülük, Müşteri Değeri, Supply Chain, Market Orientation, Customer Value
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
 - Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 332
Özet
Son zamanlarda stratejik açıdan bakıldığında, performans arttırıcı bir unsur olarak ?Pazar Yönlülük? dikkat çeken ve ilgi gören bir kavram haline gelmiştir. Son yıllarda ününü arttıran diğer bir kavram da ?Tedarik Zinciri ? olmuştur. Günümüzün artan küresel iş çevresinde artık işletmeler arası rekabet değil tedarik zincirleri arasındaki rekabetten söz edilmektedir. Pazar yönlü bir pazarlama anlayışını benimseyen işletmelerin tedarik zinciri üyeleriyle birlikte hareket ederek tedarik zincirinin bir bütün olarak rekabetçi gücünün arttırılması mümkündür. Bu tezin amacı, değer çağının geçerli olduğu günümüz pazarlarında çok önemli olan bu iki kavramı birlikte ele alarak aralarındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.Bu amaçla birinci bölümde tedarik zinciri ve tedarik zinciri yönetimi kavramları literatür taraması ile ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Genel kavramlarla birlikte müşteri değeri yaratılmasında tedarik zincirinin rolüne değinilmiştir.İkinci bölümde pazar yönlülük kavramı, değişik bakış açılarından faydalanılarak ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.Üçüncü bölümde ise, rekabet üstünlüğü sağlamada ve müşteri değeri yaratmada tedarik zinciri ve pazar yönlülük kavramları arasındaki ilişki kavramsal olarak ele alınmıştır.Araştırmanın son bölümünde ise, tedarik zincirinde pazar yönlülük kavramı nitel veri analiz yöntemlerinden faydalanılarak ortaya konulmuştur. Analizin gerçekleştirilmesinde NVivo 8.0 programından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a factor increasing performance in terms of strategic perpective, ?Market Orientation? has become a conspicuous and important term in the recent times. Another term which has gained popularity is ?Supply Chain?. In today?s global business world, the competition between the supply chains has become more improtant than the competition between the entreprises. The entrprises adopting a market orientation operation can increase its competition power by integrating itself into the supply chain with the other members of the chain. The aim of this thesis is to clarify and explain the relationship between these two important terms.For this reason, the terms ?supply chain? and ?supply chain management? were searched in detail through survey of literature in the first part. The role of the supply chain in creating customer value, together with the general terms, was dealt.In the second part, the term ?market orientation? was explained in detail through the survey of literature and by making use of various points of view.In the third part, the relation between the supply chain and market orientation for providing superiority in competition and customer value was explained theoratically.In the last part, the market orientation in the supply chain was introduced by benefiting from qualitative analysis. The NVio 8.0, used for the analysis of the qualitative and computer aided qualitative data, was used to hold the analyis.