Hayat bilgisi dersi öğretim programı'nın etik bilinç geliştirme açısından öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi
The evaluation of the life studies course teaching program based on teachers' views in terms of developing ethical awareness
  1. Tez No: 265731
  2. Yazar: MİNE KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Hayat Bilgisi Dersi, ilköğretim, sınıf öğretmeni, Ethic, life studis course, primary school, primary school teacher
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı'nda etik konusuna ilişkin belirlenen kazanım, kişisel nitelikler ve değerler ve yaşam becerilerinin etik bilinç kazandırma yeterliliğine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Malatya ili merkez ilçesinde görevli 1-3. sınıfı okutan 437 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır.Tarama türünde betimsel bir çalışma olan araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen anket aracılığı ile toplanmıştır. Anketin birinci bölümünde sınıf öğretmenlerinin kişisel özelliklerini içeren 3, ikinci bölümünde ise Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı'nın etik bilinç geliştirme açısından öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesine yönelik olarak hazırlanmış 23 soruya yer verilmiştir. Araştırma ile ilgili istatistiksel çözümlemelerde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde yüzde, frekans ile Khi Kare tekniğinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığının belirlenmesinde ise .05 anlamlılık düzeyi benimsenmiştir.Araştırmanın bulgularına dayalı sonuçlarına bakıldığında; araştırma amacının birinci sorusuna ait bulgularda, Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı'nda etik konusuna ilişkin belirlenen kazanım, kişisel nitelikler ve değerler ve yaşam becerilerinin etik bilinç kazandırma yeterliliğine ilişkin, sınıf öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun yeterli görüşünde oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma amacının ikinci sorusuna ait bulgularda ise Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı'nda etik konusuna ilişkin belirlenen kazanım, kişisel nitelikler ve değerler ve yaşam becerilerinin etik bilinç kazandırma yeterliliğine ilişkin;?Meslekteki hizmet süresi değişkenine göre en çok 21 yıl ve üzeri çalışan sınıf öğretmenlerinin,?Eğitim durumu değişkenine göre en çok Eğitim enstitüsü, eğitim önlisans/eğitim yüksekokulu mezunu öğretmenlerin,?Okutulan sınıf değişkenine göre ise en çok 2. sınıf öğretmenlerinin yeterligörüşünde oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerde etik bilincin kazandırılmasına yönelik örnek olaylar oluşturularak sınıf içi etkinliklerin yaptırılması, daha az hizmet yılına sahip öğretmenlerin programı yeterli bulmama nedenleri üzerinde çalışılması gibi öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the views of the primary school teachers, acquisitions, personal qualities and values, and life skills related to the ethics in Life Studies Course Teaching Program regarding to the adequacy of ethical awareness acquisition. The working group of this study is consisted of 437 primary school teachers who teach 1st, 2nd and 3rd grades, working in central town of Malatya.The study is a descriptive one in a survey methodology. The data has been gathered by means of a questionnaire developed by the researcher. In the first part of the questionnaire, there are three questions relating personal qualities of primary school teachers. In the second part, there are 23 questions which are prepared according to evaluation based on the views of primary school teachers related to the adequacy of ethical awareness acquisition of Life Studies Course Teaching Program. For data analysis, SPSS package was used and frequency, percentage analysis and chi-square analysis was applied. To decide whether there is a significant relationship between variables, .05 significance level was accepted.According to the result of this study, in findings owning to the first question of the purpose of the study, most of the primary teachers found that Life Studies Course Teaching Program is adequate in terms of the ethical awareness acquisition. In findings owning to the second question of the purpose of the study, in Life Studies Course Teaching Program, acquisitions, personal qualities and values, and life skills related to the ethics regarding to the adequacy of ethical awareness acquisition;?Most of the primary teachers having worked about 21 year and over in terms of in service life variable?Most of the teachers graduated from training Institute, education of two year degree/school of education status variable?Most of the second grade teachers in terms of the class being taught variablethink that is adequate. According to the result of the study, there are some suggestion to be worked on such as classroom activities to be used with the help of sample cases in order to gain students ethical awareness and the reasons why the teachers having fewer service life find the program inadequate.