Türkiye ekonomisinde dış borç sorunu ve ekonomik etkileri: 1980-2010
The problem of foreign loans in Turkish economy and its economic efsects: 1980:2010
  1. Tez No: 265778
  2. Yazar: MEHMET ÖZUZMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ÜZÜMCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Borç, Dış Borç Rasyoları, Orijinal Günah Sorunu, External Debt, External Debt Ratios, Original Sin Problem
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dış borç, bir ekonominin önemli makro ekonomik göstergelerinden birini oluşturmaktadır. Bir ülkenin yabancı bir ülkeden veya yabancı kuruluşlardan mali yardım alması kısaca dış borç kavramıyla ifade edilmektedir. Genellikle az gelişmiş ülkeler dış borçlanma konusunda ön plana çıkmaktadır. Bunun temel sebebi ise söz konusu ülkelerdeki tasarruf yetersizliği sorunudur. Bu sorun, kalkınma ve diğer ekonomik hedeflerin gerçekleşmesi için ülkelerin yabancı kaynaklara başvurmasına sebep olmaktadır. Ülkelerin dış borçlanmaları kısa vadeli olduğu gibi orta ve uzun vadeli de olabilmektedir. Kısa vadeli borçlanmalar çoğunlukla ülkelerin aleyhine sonuçlanmaktadır. Bu yüzden ülkeler genellikle uzun vadeli ve düşük faizli borçlanma politikalarına başvurmaktadırlar.Bu çalışmada Türkiye'nin dış borç sorunu ele alınmaktadır. Bu sorun özellikle neoliberal politikaların uygulanmaya başlandığı 1980 sonrası dönemden itibaren ele alınmaktadır. Yapılan değerlendirmelerde Türkiye ekonomisinde 1980'den sonra dış borç sorununun kronikleştiği görülmüştür. Dış borcun milli gelir içindeki payı yıllar itibariyle artış kaydetmiştir. Yapılan borçlanmalarda Uluslararası Para Fonunun (IMF) önemli bir paya sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Foreign debt is an economy?s one of the most important macro-economics indicators. The term of ?foreing debt? is used to describe a situation, in which a country receives financial aid from another country or foreign organizations. In particular, less developed countries are to be observed, that receive such aids. Saving disability problem can be easily considered as a main reason for this. This problem leads the less developed countries to apply to foreign resources in order to achieve their development and other economic goals. The foreign indebtment could be either short-term or medium-term or even long-term. Short-term indebtments result usually in a failure for those countries. Hence, countries, generellay, follow long-term and low-interest indebtment policies.In this work, Turkey?s ?foreign debt issue? is examined. In particular, this matter is scrutinized after the period of 1980, when neo-liberal policies began to be followed. According to several evaluations, this problem has become chronic. Foreign debt?s proportion within national income has increased in years. International Monetary Fund (IMF)?s proportion at Turkey?s foreing indebtment is considerably remarkable.