Gelişmekte olan ülkelere yönelik uluslararasi finansal sermaye hareketleri ve iktisadi büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between international financial capital flows to developing countries and economic growth: Experience of Turkey
  1. Tez No: 265796
  2. Yazar: COŞKUN BİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Liberalizasyon, McKinnon&Shaw Hipotezi, Finansal Gelişme, Gelişmekte Olan Ülkeler, Portföy Yatırımları ve Türkiye, İktisadi Büyüme, Ekonometrik Literatür, Vektör Oto Regresif (VAR) Model, Financial Liberalization, McKinnon&Shaw Hypothesis, Financial Development, Developing Countries, Investment of Portfolio and Turkey, Economic Growth, The Econometric Literature, Vector Auto Regression (VAR) Model
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
McKinnon&Shaw Hipotezi veya finansal liberalizasyon teorisi, ?finansal baskının kalkmasıyla ortaya çıkacak olan finansal gelişme ve finansal derinleşmenin, kaynak artışını ve etkin kaynak dağılımını sağlayarak iktisadi büyümeye neden olacağını? ileri sürmektedir.Bu tez çalışmasında, finansal liberalizasyon teorisinin gelişmekte olan ülkelerdeki geçerliliği Türkiye deneyimi üzerinden araştırılmıştır. Bu amaçla ?Uluslararası finansal sermaye hareketleri, finansal liberalizasyon teorisinin ileri sürdüğü gibi, gelişmekte olan ülkelerin tasarruf/yatırım açıklarını kapatmak suretiyle iktisadi büyümelerine neden olmamıştır.? şeklinde tez hipotezi kurulmuştur. Kurulan tez hipotezi, 1998Q2 - 2009Q2 dönemleri için, VAR Modeli'ne dayanan Granger nedensellik analizi, etki-tepki fonksiyon analizi ve varyans ayrıştırması analizi teknikleri kullanılarak sınanmıştır.Türkiye deneyimine göre, uluslararası finansal sermaye yatırımları, reel efektif döviz kuruna dayalı faiz oranı paritesine göre Türkiye bankacılık sistemine özel sektör kredileri şeklinde yönelmiştir. Uluslararası finansal sermaye yatırımları özellikle kurlardaki ve giren uluslararası finansal yatırım miktarındaki değişimlere karşı çok duyarlı, TL faiz oranlarına karşı neredeyse duyarsız bir yapı sergilemektedir. Diğer taraftan uluslararası finansal sermaye yatırımları, parasal aktarım kanallarından ne menkul kıymetler piyasası ne de bankacılık sistemi kanalı aracılığıyla reel sektöre geçmeyerek finansal sektör içerisinde kalmaktadır. İktisadi büyümenin uzun vadeli nedenleri, sırasıyla, kapasite kullanım oranı ve sabit sermaye artışıdır. Uluslararası finansal sermaye hareketleri ve iktisadi büyüme arasında kısa vadeli ve pozitif ilişki, finansal sermaye girişine bağlı reel kur düşüşünden ve milli gelirin dolar olarak hesaplanmasından kaynaklanmaktadır.Türkiye'de finansal liberalizasyon ile iktisadi büyüme arasında reel bir ilişki bulunmayıp spekülatif bir ilişki bulunmaktadır. Yapılan tez çalışmasıyla elde edilen sonuçlar, Talep Takipli Postkeynesyen Hipotezi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
McKinnon&Shaw hypothesis or theory of financial liberalization suggests that“financial development and financial deepening which will emerge by abolish of the financial pressure will cause economic growth, providing to increase resources and efficient resource allocation.In this thesis, the validity of the theory of financial liberalization in developing countries was investigated through Turkey experience. For this purpose, established thesis hypothesis that ”international financial capital movements hasn't lead to economic growth, as suggested by the theory of financial liberalization, by repair deficit of developing countries' savings / investments."Established thesis hypothesis had been tested, for the period 1998Q2 -2009Q2, using analysis techniques based on the VAR model, as Granger causality analysis, impulse-response functions analysis and variance decomposition analysis.According to the experience of Turkey, the international financial capital investments directed towards Turkish banking system form of private sector credits according to the interest rate parity rule based on real effective exchange rate. International financial capital investments are very sensitive against changes in international financial investment amount and especially exchange rate but almost insensitive to exhibit a structure against the interest rate of Turkish Liras. The other hand, international financial capital investments does not pass through to the real sector neither securities markets nor the banking system which are the monetary transmission channels and remain within the financial sector. Reasons of long-term economic growth are, respectively, increase rate of capacity utilization and fixed capital. The short-term and positive relationship between international financial capital movements and economic growth arises from real exchange fall which is due to financial capital inflows and national income accounts in dollars.In Turkey, the relationship between financial liberalization and economic growth is not real, it is a speculative. The results obtained with the configuration of a thesis, support the demand-following hypothesis of Postkeynesian